Menu

Последен век

и ще слушат измамителни духове и бесовски учения...

Михио Каку: „Това трябва да е извънземна суперструктура!”

Многоуважаваният теоретически физик Михио Каку вярва, че наскоро обявената потенциална Извънземна суперструктура, открита до звезда „на разстояние 1500 светлинни години” би могла всъщност да е „най-голямата история през последните петстотин години!”.

Той също така вярва, че това трябва да е доказателство за напреднала извънземна цивилизация.

Много водещи фигури застават зад тази вълнуваща теория, че има потенциална „извънземна структура” около звездата KIC 8462852, която е открита за пръв път през 2009 г.

Михио Каку, който е написал множество интригуващи книги и се е появявал в много телевизионни шоута с интересните си гледища върху нещата, изглежда МНОГО развълнуван от това скорошно откритие!

„Това би могло да бъде най-голямата история през последните петстотин години”, обяснява Михио Каку.

Каку продължава: „тази звезда нарушава всички правила” и „ще трябва да пренапишем учебниците по астрономия”.

„В общи линии, ако една планета затъмни Майката звезда, мине пред Майката звезда, светлината на звездата пада с може би максимум един процент – обаче светлината на звездата пада с двадесет и два процента”, обяснява Каку.

„Има някакъв колосален, огромен обект, който блокира светлината от тази звезда. Изключихме всички обичайни заподозрени: червени планети, комети, астероиди. И единственото, което остава, е някакъв вид „извънземна суперструктура”.

„Говорим за нещо, наречено Цивилизация от втори тип, която би могла да построи [Сфера на Дайсън] сфера, вероятно по-голяма от Юпитер, която да абсорбира тази светлина, да произвежда енергия и си е направо научна фантастика”.

Каку казва следното, което добива много валиден смисъл и поставя самото ни същесвуване във Вселената в голяма перспектива:

„Тук на Земята ние сме това, което е наречено „Цивилизация от нулев тип”, понеже извличаме енергията си от нефт и въглища”.

„Първи тип би бил като Бък Роджърс, а представете си, че говорим за Втори тип. Остава да насочим радио телескопа си, за да видим дали не можем да ги подслушваме”, казва Каку.


KIC 8462852, на разстояние 1480 светлинни години и произвела низ от странни светлинни
колебания, които изследователите не могат убедително да обяснят.

Наскоро прочетох интересна статия за различните цивилизации, която наистина може да те накара да се замислиш колко изостанали сме вероятно от другите „по-стари” и по-напреднали видове някъде там в дълбокия космос, (а вероятно и в други измерения). 

Моля прочетете следното относно Скалата на Кардашев:

Скалата на Кардашев

Скалата е първоначално създадена през 1964 г. от руския астрофизик Николай Кардашев, (който търсил признаци на извънземен живот в сигналите от космоса). Тя има три основни класа, всеки един със специфично ниво на използване на енергия: Tип I (10¹⁶W), Tип II (10²⁶W), и Tип III (10³⁶W).

Други астрофизици да продължили скалата до Tип IV (10⁴⁶W) и Tип V (енергията, достъпна на този вид цивилизация би била равна на всичката достъпна енергия не само в нашия космос, а и във всички времеви линии).

Тези допълнения отразяват както достъпа до енергия, така и количеството познание, до което цивилизациите имат достъп.

Първоначално, от значение е да се отбележи, че човешката раса дори не е в тази скала все още. Тъй като все още  задоволяваме нуждите си от енергия с мъртви растения и животни тук на Земята, ние сме Цивилизация от нулев тип (и ни предстои ДЪЛЪГ път докато се издигнем до цивилизация от първи тип).

Каку е склонен да вярва, че като се вземе под внимание всичко, ще достигнем до Първи тип след 100-200 години време. Но какво означава всеки един от тези класове в буквален смисъл?

Титлата Тип I се дава на видове, които са способни да впрегнат всичката енергия, която може да се добие от близката до тях звезда, събирайки я и съхранявайки я, за да задоволят нуждите на нарастващото население.

Това означава, че ще трябва да увеличим сегашното си производство на енергия 100 000 пъти, за да достигнем този статут. Макар че ако сме способни да впрегнем всичката енергия на Земята, това също би значело, че можем да контролираме всички природни сили.

Човешките въщества биха могли да контролират вулканите, времето и дори земетресенията! (Поне такова е впечатлението).

Такива постижения са трудни за вярване, но сравнени с бъдещия напредък, това са просто основни нива на контрол (то е абсолютно нищо в сравнение със способностите на цивилизации от по-висок ранг).

Следващата стъпка – Цивилизация от втори тип – може да впрегне силата на цялата си звезда (не просто да превръща светлината в енергия, но да контролира звездата). Предложени са множество методи за това. Най-популярният от които е хипотетичната „Сфера на Дайсън”.

Това устройство, ако искате да го наречете така, би включвало всеки един сантиметър от звездата, събирайки повечето, (ако не и всичката), ѝ енергия и транспортирайки я до планета за по-нататъшна употреба.

Вместо синтеза – механизмът, който захранва звездите – ако е овладян от расата, се използва реактор от наистина огромна степен, който да захранва нуждите им. Кислородът на близките газови гиганти могат да се употребява, като постепенно се източва от реактор в орбита.

Какво би значело толкова много енергия за един вид? Ами, нищо известно на науката не би могло да заличи цивилизация от Втори тип.

Вземете например, ако човеците живееха достатъчно дълго, за да достигнат до този статут, и обект с размерите на луната пристигнеше в слънчевата ни система на път да се сблъска с малката ни синя планета – бихме имали способността да го изпарим.

Или ако имахме време, можехме да преместим планетата си,напълно да се отдръпнем от него. Но да кажем, че не искаме да местим Земята... има ли и други възможности? Ами да, след като можем да преместим Юпитер или друга планета по избор на пътя му – много яко, нали?

И така, преминахме от контрол върху планета към звезда, което но отвежда до съхраняването на достатъчно енергия „на разположение”, за да имунизираме цивилизацията си срещу унищожение.

Но да преминем към Трети тип, където видовете стават галактически пътешественици с познания за всичко, свързано с енергията, което ги прави господарска раса. 

От гледна точка на човеците, стотици хиляди години еволюция биха довели до население от този трети тип цивилизация, извънредно различна от човешката раса, каквато я познаваме.

Те може да са киборзи (или кибернетични организми – биороботи), като потомството на обикновените човешки същества е подвид сред вече високонапредналото общество. На тези напълно биологични човеци вероятно ще се гледа като на инвалиди, недоброкачествени или като на недоразвити от техните кибернетични колеги.

На този етап бихме могли да сме развили колонии от роботи, които са способни да се самовъзстановяват; популацията им би могла да нараства стремително с милиони, докато се разпростират из галактиката, населявайки звезда след звезда.

И тези същества биха могли да строят Сфери на Дайсън, за да капсулират всяка една, създавайки огромна мрежа, пренасяща енергията обратно до родната планета. Но разпростирането из галактиката по такъв начин би срещнало множество затруднения, а именно – видовете биха били възспирани от законите на физиката. Основно, пътуване със скоростта на светлината.


Художествена интерпретация на напреднали извънземни структури в дълбокия космос

 

Кардашев вярвал, че цивилизацията от трети тип е „твърде” напреднала и не стига отвъд Трети тип в скалата си. Убеден е бил, че това е границата на способностите на всеки вид. Мнозина мислят така, но неколцина вярват, че има и по-горно ниво, което би могло да се постигне.

Искам да кажа, наистина ли има граница? Цивилизациите от четвърти тип биха били почти способни да впрегнат енергийното съдържание на цялата вселена и с това да прекосяват забързващото се разширяване на пространството. Отделно от това напредналите раси от тези видове биха могли да живеят в свръхмасивни черни дупки.

За предишните методи за производство на енергия такива постижения се считат за невъзможни. На цивилизация от четвърти тип ще ѝ е нужно да точи енергийни източници, които на нас са ни неизвестни, и да използва странни или понастоящем неизвестни физични закони.

Пети тип. Да, Пети тип би могъл да е следващият възможен напредък за една такава цивилизация. Тук съществата биха били като богове, имащи познанието да манипулират вселената както си искат. Но както казах, човеците са много, много далеч от постигането на нещо такова.

Но това не означава, че не може да се постигне, дотогава докато се грижим за Земята и едни за други. За да направим това, първата стъпка е да запазим малкия си дом, да потушим войната и да продължаваме да подкрепяме научните открития и напредък.

Всичко казано по-горе показва колко възможно изостанали сме от останалата част от Вселената! Както обичам да казвам: „В една безкрайна Вселена има БЕЗБРОЙ възможности”!

Джо Гарланд

Go Back

Comment

View older posts »