Menu

Последен век

и ще слушат измамителни духове и бесовски учения...

Учените засякоха пукнатина в магнитния щит на Земята

Наскоро експерти откриха, че магнитният щит на Земята се е пропукал поради супер силна геомагнитна буря, която успяла да преконфигурира магнитния щит на планетата ни. Магнитосферата на нашата планета се простира в радиус от повече от един милион километра и служи като „първа отбранителна линия”, предпазвайки ни от постоянния поток от слънчеви и галактически космически лъчи.

Магнитосферата е голяма зона, която опасва планетата ни. Само наличието ѝ предпазва планетата от заредени частици на слънчевия вятър и ги отклонява около Земята.

Този огромен предпазващ естествен слой около нашата планета се простира на хиляди километри в космоса и магнетизмът му е тъй важен и влиятелен, че влияе на технологиите, формите на живот на планетата, а също и на климата.

Учените използвали телескопа и детектора на космически лъчи GRAPES-3 и публикували анализа на слънчевата буря, която се разразила през юни 2015 г., оставяйки ни без магнитен щит за ДВА часа.

Гигантският облак от плазма – която се заражда в короната на Слънцето – бил изхвърлен през юни 2015 г. и впоследствие стоварил се върху магнитосферата на планетата ни със скорост около 2.5 милиона километра в час. Вредата, нанесена от сблъсъка, била с епични пропорции.

Когато това се случило, причинило масивно заглушаване на радио сигналите в много страни с висока ширина в северна и южна Америка. Тази свръхмасивна буря също така породила свръхзаредено северно сияние.

Но повече от година след като слънчевата буря ударила магнитосферата ни, експертите успяват да разберат размера на щетите, причинени от бомбардировката на слънчевите лъчи.

Според експертите от Института Тата за фундаментални изследвания в Индия, след извършване на симулации, базирани на данните, събрани от сателита GRAPES-3 от онзи ден, магнитосферата на Земята се била пропукала, което означава, че в крайна сметка не е толкова сигурна, колкото сме си мислили.

Учените стигнали до заключението, че геомагнитната буря била толкова голяма, че всъщност успяла да ПРЕКОНФИГУРИРА магнитния ни щит.

 „Тази уязвимост може да се случи, когато магнетизирана плазма от Слънцето деформира магнитното поле на Земята, разтягайки формата му при полюсите и намалявайки способността му да отклонява заредените частици”, обяснява Катрин Райт в уеб страницат на Американското физично общество. Изследването е публикувано във Physical Review Letters.

Това е нещо, за което трябва да се притесняваме. Експертите казват, че фактът, че това се е случило, означава, че магнитното ни поле се променя и дори отслабва на определени места.

 „Това избухване също така предполага двучасово отслабване на защитния магнитен щит на Земята по време на това събитие”, съобщават изследователите.

 „[Това] показва временно отслабване на магнитния щит на Земята и може да съдържа следи за по-добро разбиране на бъдещите свръх-бури, които биха могли да парализират съвременната технологична инфраструктура на Земята и да застрашат живота на астронавтите в космоса”.

Също така, магнитното поле на планетата ни се срива и полюсите се обръщат. Това може да породи катастрофални събития на планетата ни.

Учените предупреждават, че през последните две столетия магнитното поле е отслабнало, предполагайки, че това може да е сигнал, че предстои обръщане на полюсите на Земята. Докато експертите вярват, че едно обръщане е пропуснато, те все още не могат да кажат, кога би могло да се случи. Според изследователите, магнитното поле на Земята е в постоянно движение и на всеки 200-300 хиляди години полюсите на планетата ни се обръщат.

Go Back

Comment

View older posts »