Menu

Последен век

и ще слушат измамителни духове и бесовски учения...

Безкасовото общество е почти тук и с някои много злокобни последствия

Патрик Хенинсън, 
New Dawn
Waking Times

Сред дългия списък, групиран под флага „конспиративна теория”, е един свят без пари в брой – където технократите господстват над населението и всичко се разменя чрез пластики и чипове за радио-честотна идентификация (ЧРЧИ).

В това стерилно и контролирано Оруелско високотехнологично общество идеята за пари, преминаващи от ръка в ръка, ще е толкова архаична, колкото е носенето на раница с маркиращи колчета днес.

И въпреки невероятният пробив на транзакциите с кредитни и дебитни карти и бума на пазаруването в интернет, малцина биха признали без притеснение, че сме на прага на безкасово общество. Отчасти това е естественото отричане на мнозина, захранвано от идеята, че обществото ни наистина е поело по пътя на сблъсък с някакво антиутопично безлично бъдеще, като описаното в научнофантастичната филмова класика „Бягството на Логан”. Безкасовите пари са тук и бързо нарастват.

През годините, и футуристите, и коментаторите сякаш се съгласяват, че безкасовото общество ще допълзи бавно и автоматично ще се внедри просто поради очевидния обем на електронните транзакции, които постепенно правят парите в брой все по-малко налични и все по-скъпи за възвръщане или обмяна. Това все още е вярно в по-голямата си част. Това което малцина отчитат обаче, е как ще се случи финалният тласък и защо. Някои ще бъдат изненадани от тези новопоявили се механизми и политическите и злокобни последици, до които ще доведат в крайна сметка.

Въвеждане на успоредни валути

Много се тръби по медиите за „безкасовото общество”, но това не може да се случи преди да има безкасова валута.

Всяка революция се нуждае от една хубава криза, за да покълне семето ѝ. Безкасовата революция не е по-различна. Трябва да е пределно ясно вече, че глобалният финансов срив е проектиран при всички положения на развитието му от самите частни централни банки, които разширяват и свиват притока на пари. Един срив на долара или еврото ще породи глобална иконокическа криза, която е прекрасна възможност да се въведе следващата фаза.

През лятото на 2012 г., в пика на ритуалното разкъсване на гръцката икономика от Европейската централна банка (ЕЦБ), финансовият експерт Макс Кайзер, заедно с мексиканския милиардер Уго Салинас Прайс, отпътуват за Атина, за да популяризират идеята за сребърната драхма като успоредна валута на все по-недостигащото евро. На теория и на практика тази успоредна валута си е „чисти пари” за обикновените гърци и би им позволила да си запазят донякъде думата по отношение на финансовата им съдба, а и да им позволи да акумулират истинско богатство. Това трябваше да им се хареса. Но тази идея не се прие добре от медийните магнати и технократските елити, лоялни на господарите си в ЕЦБ, Уолстрийт и лондонското Сити.  И пак, твърде много хора продължават да не знаят как парите се създават, влизат в обращение и как частните централни банки контролират инфлацията, и Гърция не е по-различна.

Щатският долар е чисто фиатен [фиатните пари получават стойността си с указ на правителството или закона], но всъщност има теоретично обезпечение. Той е обезпечен с нефт – и за добро или за лошо е напът да загуби дългия си статут на световна резервна валута. Китай отива към обезпечена със злато валута и вече се е съгласил да купува по-голямата част от нефтените си запаси от Русия, необвързано с щатския долар. Това би могло да означава две неща: САЩ да бъдат принудени да воюват, за да запазят господството на долара, или доларът да започне да губи челното си място. Тази смяна ще отвори възможен прозорец за господарите на парите не само да въведат чисто нова глобална валута, но и универсалните ѝ безкасови атрибути.

Здравият разум и мъдростта на свободния пазар биха очаквали да видят разумен паричен вариант, който да замени настоящото фиатно бедствие, но както видяхме в Гърция, едно страхотно решение не беше прието и с неработещото евро, това общество ще продължи да плаща цената на тази реалност.

Кризата на еврото беше страхотна възможност да се изхвърли еврото в полза на нещо, което би могло да създаде по-скоро богатство, отколкото дълг. Докато фиатните валути продължават да се плъзгат надолу, глобалистите подготвят решението си зад кулисите.

Навлизане на безкасовата валута...

В момента сме на ръба на срива на американския долар, а вероятно и на имплозия на еврото на всичкото отгоре. Рисковете от хиперинфлация са много реални тук, но ако контролирате паричните запаси и имате готово решение, няма да се тревожите за разрива, а само ще изчакате да настъпи хаосът, тъй че да максимизирате печалбата си от кризата.

Мнозина вярваха, че глобалната валута ще е единицата СПТ, т.е. Специални права на тираж, приложена през 2001 г. като допълнителен чуждестранен актив за обмяна, поддържан от Международния валутен фонд (МВФ). СПТ не се считаха за напълно развита валута, а по-скоро валута до поискване, държана от страните-членки на МВФ, която може да се обменя срещу долари, евра, йени или други фиатни банкноти на централните банкери.

Понеже СПТ е ограничена до високите ешелони на международната пералня за пари, все още е нужен нов продукт, който да съвпадне с проектите за безкасово общество. Новите успоредни валути понастоящем се използват изключително в електронната или безкасовата сфера – Биткойн и Вен. Сред многото грижи, които председателят на щатския Федерален резерв, Бен Бернанке описва, е появата на биткойна. Но не вярвайте, че дори и за секунда тези дигитални успоредни валути не се наблюдават и дори са насочвани от господарите на парите. Съчетайте този последен тренд с извършените сделки от най-големите световни мобилни мрежи, за да могат хората да плащат през мобилен „портфейл”, и вече имате първоначалния фактор за нова глобална електронна валута.

Тези нови успоредни безкасови валути много лесно биха могли да се окажат в полюсна позиция за надмощие, когато старите фиатни банкноти започнат да изчезват в резултат на следващата планирана криза на долара и еврото.

И биткойнът и венът изглеждат на повърхността си независими успоредни дигитални парични системи, но реалността е много по-различна. През април 2011 г. венът оповести първата стокова сделка във венове за производство на злато между Европа и Южна Америка. И двете т.нар. „дигитални алтернативи” са обезпечавани и подкрепяни през някои от най-големите и най-дълготрайните корпоративни династии, включително притежаваната от Ротшилд Ройтерс например, което трябва да е интересно за всеки активист, който вярва, че една дигитално контролирана глобална валута е опасна пътека.

Електронната Германска марка

Много шум се вдига с изтъкнатата финансова позиция на Германия в ЕС и популярното твърдение, че „Германия носи основната тежест на „спасяването” на страни като Гърция на юг”. Ако еврото се е „запътило на юг”, както много финансови коментатори твърдят, то как държава като Германия – или дори Федералният резерв, ако става на въпрос – защитава залозите си при неизбежен срив на валутата, надигащ се на самия хоризонт?

Професорът по икономика Майлс Кимбал от Мичиганския университет мисли, че знае отговора:

Накратко, за гладък преход, наново въведената марка трябва да бъде електронна марка. Наскоро защитих позицията си за електронния долар в предишна колонка на Quartz, „Електронни пари: как книжната валута понася възстановяването на САЩ”. Проблемът с книжните пари е, че лихвеният процент, който хората печелят от държането на книжни пари поставя праг върху лихвения процент, който желаят да получат при всяко друго кредитиране. За САЩ предложих електронният долар да се направи „единица по сметка” или икономически критерий за цените и други икономически стойности, и Федералният резерв да контролира курса между електронните долари и книжните долари, за да направи така, че книжните долари постепенно да губят стойността си по отношение на електронните долари в периоди, когато на Федералният резерв му е нужно пространство, за да направи лихвения процент отрицателен.

В случая на Германия няма да е нужно отново да се въвежда книжна марка заедно с електронната марка, тъй като самото евро може да продължи в настоящата си роля на „обменен посредник” за покупки в Германия, заедно с електронната марка. Може да се използва „пълзяща лихва”, за да се позволи на електронната марка постепенно да повиши стойността си по отношение на еврото, без да причини голям приток към марката, тъй като без книжна марка освен самото евро лихвените проценти в Германия могат да са близо до нулата, когато се измерват в евра, което би ги направило силно отрицателни по отношение на марките.

Един срив на долара или еврото би могъл да бъде перфектната буря за въвеждането на големи глобални дигитални валути и това няма да направи нищо друго, освен бързо-бързо да ни вкара в новото безкасово общество.

Безконтактни плащания

Олимпиадата в Лондон беше бета тест за множество нови програми. Видяхме масово разгърнати войски за пръв път да водят тържествено международното спортно събитие и нова технология за лицево разпознаване, изпробвано да контролира посетителите му. Един от главните спонсори на Олимпиадата в Лондон през 2012 г. беше VISA, която използва събитието като трамплин, с който да стартира новата си технология за „безконтактно плащане”, приучвайки международната публика да прави рутинни плащания през смартфоните. Сега VISA предрича, че този нов метод ще носи 50 процента от транзакционния си обем до 2020 година.

Mastercard също разгърна своята версия, наречена Paypass, а Barclaycard вече въведе собствен чип за плащане с мобилен телефон през 2011 г. Тук е възможно да се приеме, че банка като Barclays би могла един ден да превземе някой голям доставчик на мобилни услуги, за да оптимизира безкрайните печалби, които би могла да натрупа от монополизирането на средствата за безкасово плащане за своите клиенти. Едно скорошно издание на Marketing Week допълнително обяснява как тази програма се разгръща:

Тази година Barclays стартира Pingit – услуга за мобилно плащане, която позволява на клиентите да изпращат и да получават пари с номер на мобилен телефон, което даде искра на The Payments Council да започнат работа по подобен проект. И трите водещи мобилни оператори в Обединеното кралство – EE, Vodafone и Ο2 –работят по съвместен проект под името WEVE, една от целите на който е развиването на стандартизирана технология за мобилни „дигитални портфейли”.

Тези индустриални иновации отразяват променящите се отношение и поведение на клиентите към безкасовите плащания. Бари Кларк, директор „Работа с клиенти” при Future Foundation, който определи тенденцията към безкасово общество в скорошния им доклад за променящия се облик на плащанията, обяснява че този ход към дигиталното е „банкова нирвана” за марките, тъй като замяната на парите в брой с електронни плащания премахва високите цени от системата.

Тези мобилни фактори ефективно ще покрият малките услуги и предприемаческия пазар за безкасовото общество. В допълнение, терминалите за дигитални плащания, като iZette и Square, (създадени от съоснователя на Twitter, Джак Дорси), са довели повечето малки търговци, включително таксиметровите шофьори, водопроводчиците и т.н., и уличните търговци на дребно – което означава, че бариерата за влизане в новото безкасово общество ефективно е премахната.

Социалистическата стрида

Тъмният аспект на безкасовото общество е нещо, което малцина обсъждат или дискутират, но всъщност е най-кардиналният по отношение на социалното инженерство и трансформирането на общностите и обществата. В Лондон безконтактната Oyster Card беше въведена през 2003 г., първоначално за обществения транспорт, и от тогава картата е кооптирана за използване на други функции, докато Обединеното кралство прави бета тестове на идеята за „всичко в едно” безкасово решение за начин на живот.

Иронично, точно Съединените Щати, предполагаемото родно място на съвременния капитализъм, правят бета тестове на собствена социалистичека технокрация. Докато редиците на бедните и безработните нарастват, а инфлацията расте в Америка, все повече хора са зависими от традиционните „Купони за храна”, за да изхранват семействата си. Сега САЩ въведоха свой “Oyster”, който да замени старата Купонна програма. Той е наречен „ТЕБ”, което е съкращение на „Трансфер на електронни блага”, като средство за прехвърляне на пари от централното правителство към хората, живеещи под прага на бедността. Адвокат Майк Адамс от Natural News го описва по друг начин:

 „ТЕБ благата са се удвоили по време на управлението на Обама през последните четири години, създавайки десетки милиони нови зависими, които сега гласуват в зависимост от това кой им дава най-много подаяния. Покупката на витамини е изрично забранена от програмата ТЕБ. Това се прави, за да се държат получателите на ТЕБ болни, докато страдат от хранителна недостатъчност, точно както федералното правителство иска.

Картите ТЕБ създават подаяния с голяма печалба и за корпорациите: Фармацевтичните компании и здравната индустрия; Голямото правителство, което се преизбира въз основа на подаянията; глобалните банки, които поечелят процент от всеки пропуск; и дори индустрията за готови храни, която живее на гърба на невежеството на бедните.

Всъщност, за всеки долар храна, предадена на получателите на ТЕБ по програмата, поне 50 цента отиват право в сандъците с печалби на богатите корпорации”.

Адамс посочва края на играта тук. Що се отнася до колективистките технократи, една глобална дигитална валута е не само средство за централно контролирана икономика, но и за централно контролирано общество. И както Адамс също така посочва, те могат да контролират дори това, което ядете.

Равносметка: Държавата може и ще ви отреже финансовата линия на живота, ако изпаднете от системата. Без преговори, без сиви зони – и определено без свободни индивиди в този тип глобалистка система.

Социалните мрежи биха могли да изместят нациите

През 2011 г. Facebook стартира собствена виртуална валута, която веднага беше усвоена от индустрията за разработване на игри. За една нощ Facebook си създаде вътрешен дигитален пазар. Ако на клиентите не им се харесваше, те имаха два избора – да напуснат кораба или да останат на най-големия пазар. Това си е голяма мощ за овладяване и можете да я овладеете ако имате големите цифри.

Острата липса на избор в света на онлайн общностите неволно (или не) постави Facebook на позицията да играе ролите не само на колектор на данни, но също и банкер, търговец на дребно, архивист и губернатор.

Определено много хора станаха, по един или друг начин, граждани без граници от „Facebook Нацията”. Вбъдеще, успехът на една корпорация или картел в улавянето на почти глобален монопол върху членството в определена онлайн платформа би могъл да ѝ даде възможността да диктува глобалния икономически мандат, както на производителите, така и на потребителя.

Индустрията на цифровите данни вече твърди в едно изследване, че потребителското доверие в споделянето на информация се е увеличило. Но в действителност повечето хора не знаят кои данни се използват и с кого се споделят или продават. Повечето потребители несъзнателно търгуват „достъп” до мрежи, както и удобна скорост на регистрация – за поверителни данни. Вече правим това ежедневно.

Въпрос на предположение е на този етап колко дълбоко новите дигитални валути ще бъдат интегрирани в гигантски социални мрежи като Facebook или Second Life – където потребителите вече купуват виртуална собственост с виртуална валута, но малцина могат да отрекат, че потенциалът за консолидиране в началото на 21 век вече е там.

Историята ще се повтори

Всеки път, когато на статутквото се гледа като на провал, архитектите на обществото рядко ще позволят цялото шоу да спре със стържене от страх, че ще се появят нови и нецентрализирано контролирани органични системи на организация. Управляващото устройство няма да спести ни една възможност да казва на обществото това, отново и отново, карайки хората наистина да вярват, че е в техен интерес да приемат каквато и алтернатива да им се спусне. Ето защо, когато е изправено пред криза, обществото почти винаги се стреми да приложи успоредна алтернатива, вместо да преосмисли цялата система.

През 2008 г. обществото имаше възможността да срине хищническата банкова система, която търгува с несъстоятелност и спекулира с въздух. Но същото това управляващо устройство, което е проектирало кризата на първо място, изкусно представя собственото си решение като средството, с което създаде прецедента Държавата да спасява спекулационните загуби, направени от банковата общност.

Накрая обществото омекна и с помощта на про-банковото ръководство и от двете страни на Атлантическия океан приеха предварително опакованото вярване, че една група от оядени и корумпирани финансови институции са просто прекалено големи, за да фалират. Освен масивното разпределение на богатствата нагоре в ръцете на спекулативните елитни класи, това беше и просто проба от страна на устройството, за да види докъде могат да стигнат в ограбването на обществото, тласкането на инфлацията, изсмукването на недвижимите активи, ограбването на пенсионните фондове и поробването на данъкоплатците поколения напред с дълговете, които банкерите направиха – всичко това с един замах.

Отдавнашна мечта на колективистите и технократските елити е премахването на полурегулираната касова икономика и черните пазари, за да максимизират облагането с данъци и напълно да контролират пазарите. Ако се въведе безкасовото общество, те ще са на крачка от пълния контрол върху живота на отделните хора.

Финансовият срив, който започна през 2007-2008 г. беше само началният гамбит на елитната престъпна класа – просто загрявка за нещата, които предстоят. При следващия срив може да видим как една централно контролирана дигитална валута добива последната си опора. Безкасовото общество вече е тук. Въпросът сега е докъде ще позволи обществото да се разпространи и напълно да контролира всеки един аспект на ежедневния му живот.

 

Go Back

Comment

View older posts »