Menu

Последен век

и ще слушат измамителни духове и бесовски учения...

Дали мистериозните статуетки Догу не са изображения на Древни астронавти?

Т.нар. Догу са относително малки хуманоидни фигури, направени в края на периода Джомон (14 000 – 400 г.пр.Хр.) в Япония. Любопитните статуетки имат множество странни характеристики, които ги правят едни от най-уникалните образци на древното изкуство на повърхността на планетата.

Какво е това, което прави ги Догу толкова мистериозни?

Ами, ако ги погледнем, те някак напомнят нещо като хуманоид с костюм. Може би скафандър? Статуетките са изобразени с шлемове и очила. Изобразени са и със странно „удължени” глави, а някои от тях имат очи с формата на бадем. Очите почти винаги са изобразени диспропорционално по отношение на тялото.

Най-интересната част е вероятно фактът, че статуетките Догу е трябвало да представляват „Боговете”.

Повечето фигури Догу имат гърди, малък таз и големи очи и се смятат от мнозина за репрезентации на богини. Много от тях имат голям корем, свързван с бременността, което предполага, че Джомон са ги считали за богини-майки.

Според Музея на изкуството „Метрополитън”, тези фигури „предполагат връзка с плодовитостта и шаманските обреди”.

Направени от глина, тези фигури имат множество очарователни форми.

Догу обичайно имат широки лица, малки ръце, длани и компактно тяло. Някои сякаш носят очила или имат „сърцевидни” лица.

Повечето имат белези на лицата, гърдите и раменете. Почти всички фигури Догу са намерени в гробове или каменни кръгове, показвайки чрез местонахождението си някаква религиозна или шаманистка употреба.

Експертите са идентифицирали четири типа статуетки  Догу:

  • със „сърцевидни или месечинести вежди”
  •  „с формата на рогат бухал”
  •  „очилати” (Шакоки-догу)
  •  „бременна жена”

Друг интересен факт е, че статуетките Догу се вярва, че са изключителни за периода Джомон и са изчезнали през следващия исторически период, периода Яйои.

По отношение на керамиката Джомон, Догу имат няколко стиля в зависимост от областта и вида на свързаната екхсумация. Според националния музей по Японска история изследователите до сега са намерили около 15 000 статуетки Догу. Повечето от тях са били намерени в източна Япония и рядко се срещат на запад в страната.

Въпреки факта, че статуетките били свързвани с боговете, точната цел на Догу не е ясна все още, но най-вероятно Догу служели като облик на хората, проявяващи някаква магическа или шаманска цел. Както е отбелязано от Тимъти Инсол, автор на книгата „Новият културен център Хакодате Джомон, Япония”, може да се е вярвало, че заболяванията може да били прехвърляни в Догу, а след това унищожавани, изчиствайки заболяването, или някое друго нещастие.

Богове или Древни астронавти?

Каква е разликата, нали?

Теориите за Древния астронавт често предлагат интересни обяснения. Някои автори вярват, че тези статуетки представляват неземни посетители, извънземни същества, които дошли на Земята преди хиляди години.

Статуетките Доги изглеждат хуманоидни, но са всичко друго, но не и човеци. Мистериозният „костюм”, който някои от тези статуетки сякаш носят, шлемовете и нещо, което може да бъде описано като очила, са само няколко от характеристиките, необичайни за този период от човешката история. Това повдига интересни въпроси: Дали древните изобразители са видели същества, които приличат на Догу? Или пък мистериозните фигури са резултат от въображението на древното човечество?

Поради енигматичната природа и особените характеристики на статуетките, Догу са част от множество противоречиви теории. Както е отбелязано от популярния изследовател и автор на бестселъри, Ерих фон Деникен, Догу (наричани в текста „Японската статуя Токомай”), „... имат съвременни закопчалки и отвори за очите на шлемовете” – описание, направено в последната глава на книгата му от 1968 г. „Колесниците на боговете”.

Go Back

Comment

View older posts »