Menu

Последен век

и ще слушат измамителни духове и бесовски учения...

Неразгаданата мистерия на инцидента в прохода Дятлов

Ужасният инцидент на Дятлов – най-енигматичната мистерия на 20 век. Днес, почти шестдесет години по-късно, никой не е успял да установи какво се е случило на деветте човека, които изгубили живота си, докато били на екскурзия в северните Уралски планини. Дали смъртта им е била причинена от лавина? Дали е било остър случай на хипотермия? Намеса на извънземни сили? Ядрени експерименти? Или съчетание от фактори? Експертите открили, че дрехите на скиорите показвали ясни следи от радиоактивност, а кожата им имала странен кафяв цвят.

Няколко десетилетия след инцидента никой не може да каже със сигурност какво се е случило на деветимата скиори, които изгубили живота си.

Това е историята.

В последните дни на януари 1959 г., група от 10 изследователи (8 мъже и 2 жени), студенти от Уралския политехнически институт в Екатеринбург, тръгват на пътешествие през Уралските планини с цел изследване на връх Отортен, намиращ се на север от планинската верига.

Под командването на Игор Дятлов, 23 годишен, но пък много опитен, групата стига до Вижай – село в подножието на планината, където Юди Юдин, един от изследователите, трябвало да остане поради вътрешно възпаление. Останалите от тях продължили похода си и вдигнали лагер на склона на планината Холатчахъл, за да пренощуват.

Оттам насетне нищо повече не може да бъде обяснено.

Поради липса на новини от скиорите, на 20 февруари е организирана спасителна мисия, която успява да намери лагера шест дни по-късно.

На 26 февруари спасителите намират изоставената и силно повредена палатка на групата в Холатчахъл. Къмпингът озадачил спасителната група. Михаил Шаравин – студентът, който намерил палатката, казва: „палатката беше полуразкъсана и покрита със сняг” Беше празна и всички вещи и обувки на групата бяха изоставени”. Следователите казват, че палатката е била разкъсана отвътре.

До един бор спасителната мисия намира първите два трупа, полуголи и покрити с тънък слой сняг. Ръцете им били одрани, сякаш отчаяно са се опитвали да се покатерят на дървото.

Още три тела били намерени наблизо, включително това на водача им Игор Дятлов, по когото не се виждали никакви рани, въпреки че били така разположени, че сякаш се опитвали да се върнат в лагера.

Два месеца по-късно се появили и телата на останалите от групата. Те имали счупени черепи и ребра, а на единия от тях, Людмила Дубинина, липсвал езикът и очите.

Към всичко това, експертите открили, че дрехите на експедиционистите показвали ясни следи на радиоактивност, а кожата им имала странен кафяв цвят. В добавка към мистерията, група планинари съобщили, че са видели странни светлини в областта в онези дни.

За странните светлини било съобщено и от друга група туристи (на около 50 километра южно от инцидента), които твърдели, че са видели странни оранжеви сфери в нощното небе на север в нощта на инцидента. Подобни сфери са били наблюдавани в Ивдел и съседните райони многократно в периода от февруари до март 1959 г. от най-различни независими свидетели (включително метеорологичната служба и военните).

Днес мистерията остава същата и никой не може да каже със сигурност какво се е случило на туристите. Официалните доклади казват, че шест жертви са умрели от хипотермия, докато другите показвали следи на физическа травма. Една жертва имала фрактура на черепа, докато друга имала мозъчно нараняване, но без никакъв знак за повреда на черепа. Освен това, на една от членките на екипа липсвали езикът и очите. Разследването заключило, че „неизвестна непреодолима сила” била причинила смъртта.

Експертите установили, че трима от скиорите имали фатални наранявания: Тибо-Бригнол имал масивно черепно нараняване, а Дубинина и Золотарев имали значителни фрактури на гръдния кош. Според д-р Борис Возрожденний силата, необходима да причини такива наранявания, трябва да е била извънредно голяма, сравнима със силата при автомобилна катастрофа.

 

Go Back

Comment

View older posts »