Menu

Последен век

и ще слушат измамителни духове и бесовски учения...

Faber est suae quisque fortunae

Faber est suae quisque fortunae.

Всеки е ковач на собствената си съдба. Светът, в който живееш, е този който ти сам си създадеш. Да, често твърде много неща не зависят от нас. И това ни плаши. Но пък съдбата подпомага смелите. Никога не казвай „нямам избор”, защото животът винаги ти предоставя избор. Животът Е избор. „Нямам избор” е оправданието на страхливия. Нима изборът трябва да е винаги лесен? Дори напротив – изборът е винаги труден, защото всеки избор, който правиш, променя теб, променя живота ти, променя света, в който живееш. Всеки избор, който правиш, има своите последствия, за които си отговорен ти, и с които ти ще живееш. Свободата е отговорност и само смелият е свободен. Страхливият няма избор. Не защото не му е предоставен, а защото не смее да го използва.

Животът е път към щастието. Красиви думи, но празни, ако спра до тук. Защото част от този път е опознаването на себе си, на желанията си, на целите си, на възможностите си. Не ме питай какво е щастие, защото щастието е различно за всеки.

По този път ти не вървиш сам и той непрекъснато се пресича с пътищата на другите. По пътя си ще срещнеш много хора. Някои от тях ще са наистина прекрасни и ти ще ги заобичаш и те ще те заобичат. Винаги изживявай максималното от всеки миг, прекаран с тези хора, защото във всеки един момент пътищата ви може да се разделят. Щастието е различно за всеки. Различно е и за теб. Не забравяй това! Помни го, за да можеш, когато дойде моментът, да направиш изборът, който ще ви раздели. А също и да им позволиш те да направят своя. Колкото и да боли.

Обичай себе си. Не можеш да бъдеш щастлив, ако не обичаш себе си. И никого другиго не можеш да обичаш, ако не обичаш себе си. Не можеш да дадеш това, което нямаш. Разбери, че животът ти е това, което си ти – това, което имаш, което развиваш в себе си, това което даваш, за да го получиш обратно, но вече споделено. Защото истинското щастие е споделеното. И ще осъзнаеш, че всъщност не целта, а пътуването е щастието. Твоето пътуване.

Go Back

Comment

View older posts »