Menu

Последен век

и ще слушат измамителни духове и бесовски учения...

Ето пет от най-старите градове на Земята

Някои от тези градове съществували преди писаната история и преди човечеството да е съществувало на Земята, поне според Библията. Но преди религията и преди писаната история, древни култури по целия свят са строили масивни градове, извънредно стари градове.

И когато говорим за най-старите градове на Земята, имаме предвид най-старите непрекъснато населявани градове. Забележете, че различните източници имат различни дати за градовете.

Започваме с това, което мнозина твърдят, че е най-старият град на повърхността на планетата: Йерихон.

 „Тогава Господ рече на Иисуса: ето, Аз предавам в ръцете ти Иерихон и царя му и силните люде (в него): обкръжете града вие всички, способни за война, и обикаляйте града веднъж (на ден); тъй правете шест дена; и нека седем свещеника носят пред ковчега седем юбилейни тръби; а на седмия ден обиколете града седем пъти, и свещениците да тръбят с тръбите; щом затръби юбилейният рог, щом чуете тръбен звук, целият народ да се провикне с висок глас, и градската стена ще рухне до основи, и целият народ ще навлезе (в града, като се спусне) всеки от своето място”.Иисус Навин 6:2-5

Следи от обитаване: 9000 г.пр.Хр.


Руините на Йерихон.

Укрепленията датират до 6800 г.пр.Хр. (или по-рано), правейки Йерихон най-стария известен град със стени на повърхността на планетата.

Вярва се, Йерихон е бил непрекъснато населяван от 9000 г.пр.Хр. Археолозите са изровили над 20 останки на последователни селища, за които се говори, че са отпреди чак  10 000 години. Йерихон се споменава в Библията и се намира на бреговете на р. Йордан в дъното на ската, който води към планинското плато на Юда, на около 8 км от източния бряг на сухия басейн на Мъртво море, почти на 240 м под нивото на Средиземно море и приблизително на 27 км от Йерусалим.

Някои казват, че не Йерихон, а че Дамаск е най-старият град на Земята.

Този древен град бил основан някъде между 10 000 и 8 000 г.пр.Хр. и много автори твърдят, че Дамаск е най-старият непрекъснато обитаван град на Земята.

Състоящ се от лабиринт от тесни алеи, опасаният със стени град Дамаск се характеризирал съз зашеметяващи древни врати, водещи към сияйни дворове и безлични къщи.

Дамаск е обичайно известен в Сирия като аш-Шам и по прякор „Жасминеният град”. Той е столицата и вторият по големина град в Сирия след Алепо.

Вярва се, че Библос е населяван от 5000 г.пр.Хр. и се счита от много автори за третия най-стар непрекъснато населяван град на Земята. Вярва се, че е основан около 5000 г.пр.Хр., а според някои източници, приписвани на финикийския историк Санхуниатон, бил построен от Кроно и бил първият финикийски град.

Този древен метрополис бил основан от финикийците въпреки факта, че името му било дадено от гърците, които внасяли големи количества папирус от него.

Всъщност, думата „Библия” произлиза от Библос.

Алепо в Сирия е друг древен град, който заслужава да бъде включен в нашия списък на най-старите непрекъснато населявани градове на Земята.

 


Руини на древния град Алепо.

Според изследователите този древен град е населяван от около 4300 г.пр.Хр. В момента е най-населеният град на Сирия с около 4.4 милиона жители.

Древният град бил ознован около 4300 г.пр.Хр. като Халаб, а руините на древния град не са разкопавани, нито изследвани от експерти.


Отоманска миниатюра от 16-ти век от Матракчи Насух, изобразяваща град Алепо в Сирия с историческа цитадела в центъра.

През дългата историяна града Алепо бил под хетски контрол до около 800 г.пр.Хр., след което преминал в асирийски, гръцки и персийски ръце. Също така бил окупиран от римляните, византийците и арабите. Град Алепо бил обсаждан от Кръстоносците, а също така бил завладяван от монголите и отоманците. В наши дни градът е военна зона и голяма част от историята му е изгубена в конфликта.

Древният град Сидон – още едно чудо на древния свят.

Считан за един от най-важните финикийски градове, Сидон е разположен на около 40 км южно от Бейрут. Според експертите, археологическите разкопки са открили доказателства за човешко заселване от 4000 г.пр.Хр. Преди да бъде завладян от асирийците, този град бил столица на Еламитската империя. Бил управляван и от Кир Велики. Понастоящем има население от около 65 000 човека.

Go Back

Comment

View older posts »