Menu

Последен век

и ще слушат измамителни духове и бесовски учения...

Призраците на полет 401

Вероятно най-изключителното и достоверно изследване на призрачния феномен, документирано някога, е т.нар. „Призраците на полет 401”. През декември 1972 г. реактивен самолет Tri-Star на „Източните авиолинии”, „Полет 401” се разбива в блато във Флорида. Пилотът, Боб Лофт и бордовият инженер Дон Репо са двама от сто и едната жертви на самолетната катастрофа. Скоро след катастрофата призраците на Лофт и Репо са видени повече от двадесет пъти от членове на екипажи на Eastern Tri-Stars, особено на тези самолети, на които са били поставени части, събрани от останките на Полет 401. Привиденията на Лофт и Репо неизменно били описвани като изключително жизнени. За тях се съобщавало не само от хора, които били познавали Лоф и Репо, но впоследствие призраците им били разпознавани от фотографии от хора, които не били познавали Лофт и Репо.

Странните истории за призрачните пилоти от Полет 401се разпространявали в общността на летците. Един разказ за паранормални случки дори се появил в бюлетина на Фондацията за безопасни полети през 1974 г. Джон Г. Фулър, автор на бестселъра „Призраците на Полет 401”, провел изчерпателно изследване върху навестяванията с помощта на няколко предпазливи служители на авиолинията. В резултат били събрани маса убедителни свидетелства. Уеб сайтът Flight 401 – The Black Box Story предоставя разказ за катастрофата с материали от черната кутия. Той акцентира върху това как лошата поддръжка на пилотската кабина довежда до слаба лампичка, която разсейва пилотите и сваля самолета на Tri-Star.

Причината за катастрофата е няколко дребни проектантски грешки в уредите за управление и Локхийд бързо ги поправя. Само че чак след като някои от неповредените части от самолета били в последствие повторно употребени в други самолети, започнало да се съобщава за мистериозните инциденти.

Въпреки че Източните авиолинии отказали да дискутират по темата, изследователите интервюирали голям брой хора, които твърдели, че са срещали злощастната двойка на Л-1011-ки. Според докладите, Лофт и Репо са посветили живота си да бдят над пасажерите и екипажите на тези пътнически самолети на Локхийд.

Много от свидетелствата са извънредно убедителни. Много идват от хора на високо отговорни постове: пилоти, навигатори, дори и един вице президент на Източните авиолинии, който уж говорил с един капитан, когото взел за началник на полета, преди да го разпознае като покойния Лофт.

Другите срещи са убедителни, понеже имат много свидетели. Един капитан и двама помощник-капитани твърдят, че са видели и говорили с Лофт преди отлитане и го гледали как се изпарява – преживяване, което така ги разтърсило, че отменили полета.

Една пасажерка отправила тревожно питане относно мълчаливия, неотзивчив мъж в униформа на Източните авиолинии на седалката до нея, който впоследствие изчезнал пред очите им, както на техните, така и на няколко други пасажери, от което жената изпаднала в истерия. Когато по-късно ѝ били показани снимки с инженери на Източните авиолинии, тя разпознала Репо като офицера, когото била видяла.

Друг инцидент се случил, когато на един от пътническите самолети Л-1011, на който били монтирани спасени части, трябвало да излети. Бордовият инженер бил по средата на рутинната проверка преди полет, когато Репо му се явил и му казал: „Не трябва да се притеснявате за проверката, аз вече я направих”.

На Репо и Лофт явно не им било достатъчно просто да присъстват на тези самолети. Често в стила им било да се намесват, особено по отношение на Репо. Освен появата му пред един бордови инженер, на когото явно помагал, има свидетелство от една стюардеса, която наблюдавала мъж в униформа на бордови инженер, когото по-късно разпознала като Репо, да поправя фурна в кухнята на самолета. Настояването на самия бордови инженер на самолета, че не бил поправил фурната и че нямало друг инженер на борда, сякаш придава тежест на твърдението ѝ. Репо е бил видян и в отделението под пилотската кабина от един бордови инженер, който бил влязъл в него, за да проучи тропане, което чул да идва от там.

В друг случай Фей Мериуедър, стюардеса, видяла лицето на Репо да я гледа от една фурна в кухнята на Tri-Star 318. Разбираемо разтревожена, тя повикала двама колеги, единият от които бил бордовият инженер, който бил приятел на Репо и го разпознал на мига. И тримата чули Репо да ги предупреждава: „Внимавайте за пожар на този самолет”. По-късно самолетът имал сериозен проблем с двигателя и последният етап от полета му бил отменен. Интересно е да се отбележи, че кухнята на Tri-Star 328 била спасена от останките на полет 401.

Всички срещи били докладвани на Фондацията за безопасност на полетите (независима служба), която коментира: „Докладите бяха подадени от опитни и доверени пилоти и екипажи.Смятаме ги за значими. Появата на мъртвия бордови инженер (Репо)...беше потвърдена от бордовия инженер”. По-късно Федералната агенция по полетите записва пожара, който избухва на същия самолет.

Един от вице-президентите на източните авиолинии се качва на един Tri-Star за Маями от летището Кенеди и говори с капитан в униформа, седнал в първа класа. Внезапно разбира, че капитанът е Лофт, в който момент привидението се изпарява.

Друг инцидент се случил, когато Репо се явил на един капитан и му казал: „Никога повече няма да има друга катастрофа. Няма да позволим да се случи”.

Една пасажерка се озовала седнала до офицер от Източните авиолинии, който изглеждал блед и болнав, но не говорел; тя извикала стюардеса, но пред очите на няколко човека мъжът изчезнал. По-късно на жената били показани фотографии на инженери от Източните авиолинии и тя разпознала мъжа като Репо.

За съжаление, по-нататъшното изследване на добре засвидетелстваните инциденти било рязко възпрепятствано от авиационната компания, която твърдо отказала да сътрудничи на изследователите.

Трябва да се отбележи, че срещи с призраци са били докладвани много пъти през писаната история. През 90-те години на миналия век едно изследване на „комуникациите след смъртта” (КСС) от изследователите на близки до смъртта преживявания Бил и Джуди Гуденхайм спомага за популяризирането на феномена на срещи с призраци.

„Границата между живота и смъртта е в най-добрия случай смътна и неясна. Кой може да каже къде свършва едното и започва другото?” – Едгар Алан По

 

Go Back

Comment

View older posts »