Menu

Последен век

и ще слушат измамителни духове и бесовски учения...

Сахара била „зелена“ цели 6000 години и имала 10 пъти повече дъжд отколкото сега

Въз основа на следите от ерозия няколко изследователи и геолози предполагат, че Великият сфинкс е бил построен хиляди години по-рано, отколкото официалната история предполага.

Според едно ново изследване, публикувано наскоро в журнала Science Advances, доказателства показват, че хората са населявали по-голямата част от Сахара по време на „влажния период“ преди около 8000 години.

Посредством анализ на морски утайки изследователите от Аризонския университет са определили дъждовните модели за период от повече от 6000 години, получавайки очарователни резултати. Екипът на АУ е идентифицирал климатичния модел, който породил една „Зелена Сахара“ отпреди 5000 до 11000 години. Регионът е имал 10 пъти повече дъждове отколкото днес.  

Както се оказва, това което е пустинята Сахара, е било дом на ловци-берачи, които се изхранвали с животните и растенията, срещащи се в саваните на региона и обраслите с дървета прерии някъде преди около 5000 и 11000 години.

„Било е 10 пъти по-мокро отколкото днес“, казва водещият автор Джесика Тирни от Аризонския университет. Годишните валежи в Сахара сега варират от около 4 инча до по-малко от 1 инч (100 до 35 мм).

Макар и друго изследване вече да е определило съществуването на период на „Зелена Сахара“, Тирни и колегите ѝ са успели да съставят продължителен запис на валежите в региона, които съществували преди 25 000 години.

Интересно, археологическите доказателства показват, че човеците са населявали по-голямата част от Сахара по време на влажния период, но постепенно са се оттеглили преди около 8000 години.

Други изследователи предполагат, че Сахара е станала по-суха по времето, когато хората я напуснали, но доказателствата са недостатъчни, казва Тирни, асистент по геонауки в АУ, чийто труд бил публикуван в Science Advances.


Пустинята Сахара е най-топлата в света и третата по големина след Антарктида и Арктика.

Според едно ново проучване, записите на валежите, събрани от екипа, посочват период, който продължил хиляда години преди около 8000 години, през който Сахара станала по-суха, което съвпада с времето, по което хората са я напуснали.

„Изглежда този хилядогодишен сух период е накарал хората да напуснат“, казва Тирни.

„Интересното е, че хората, които се завърнали след сухия период, били различни – повечето отглеждали добитък. Сухият период разделя две различни култури. Записите ни предоставят климатичния контекст за тази промяна в поминъка и начина на живот в западна Сахара“.

Според UA News, вместо езерни утайки, Тирни и колегите ѝ използвали сърцевина от морски утайки, взети от четири различни места от брега на Западна Африка. Понеже сърцевината била взета от северно-южно разстояние от около 800 мили (1 300 км) – от брега на Кейп Гир, Мароко до северозападния ъгъл на Мавритания – сърцевината разкрила както древните валежни модели, така и площта на Зелената Сахара.

 

Go Back

Comment

View older posts »