Menu

Последен век

и ще слушат измамителни духове и бесовски учения...

Учени разкриват, че Луната е стотици милиони години по-стара, отколкото се е смятало преди

„Цирконите са най-добрите часовници на природата“, казва Кевин МакКийгън, професор по геохимия и космохимия в Калифорнийския университет в Лос Анджелис и съавтор на изследването. „Те са най-добрият минерал в запазването на геоложката история и в разкриването откъде произхождат“.

За да научат новата възраст на луната, учените използвали техники за спектрометрия на масата, за да изследват мостри от осем циркониеви зърна, а след това сравнили спектрометричните данни със стойностите, приписвани на времето, през което се е родила слънчевата ни система.

Резултатите били поразителни. Както се оказва, нашата Луна се е оформила само 60 милиона години, след като се появила слънчевата ни система,  докато предишните изследвания предполагаха, че това се е случило 100 или 200 милиона години след образуването на слънчевата система.

Предишните изследвания определяли възрастта на луната въз основа на лунни скали, които са били замърсени от множество сблъсъци с метеорити. МакКийгън казва, че тези скали посочват датата на други събития, но не и възрастта на луната.

В едно изследване, нямащо връзка с това, изследователи от Института „Вайсман“ в Израел предполагат, че нашата Луна може да се е образувала от СЕРИИ масивни сблъсъци, а не само от ЕДИН.

Предложената нова теория посочва, че приблизително 20 малки луни са се слели, за да образуват в крайна сметка Луната, която виждаме днес.

Преди това изследователите вярвали, че луната се е образувала, след като Земята била ударена от планета с големината на Марс преди милиарди години и това е наречено Хипотезата за гигантския сблъсък. Хипотезата твърди, че нашата луна се е образувала от отломки, останали от непряк сблъсък между нашата планета и астрономическо тяло, наречено Тея приблизително преди 4.5 милиарда години.

Изследване, публикувано в журнала Nature Geoscience, обяснява защо естественият спътник на Земята е изграден предимно от елементи, подобни на земните, а не от смес от елементи и тези от друго небесно тяло, което е участвало в сблъсъка.

Освен това, тук се предполага, че луната се е формирала в период от няколко милиона години и че вътрешността ѝ може дори да пази следи от този период на космическа бомбардировка. Това означава, че вътрешността на Земята и на Луната са по-малко смесени и межда да имат записи за събития, които в крайна сметка са родили както Земята, така и луната.

Go Back

Comment

View older posts »