Menu

Последен век

и ще слушат измамителни духове и бесовски учения...

Мултивселена в мозъка ни? Учени откриват 11 различни измерения в човешкия мозък

„Открихме свят, който не сме си и представяли. Има десетки милиони от тези обекти дори в малка точица на мозъка, чак до седем измерения. В някои мрежи дори откриваме композиции до единадесет измерения”.

В нещо, което мнозина акламират като революционно откритие, научно изследване намира многоизмерни структури в човешкия мозък.

Много изследователи се съгласяват, че за човешкият мозък лесно може да се каже, че е най-сложната система във вселената и въпреки факта дали това е антропоморфно виждане на реалността, истината е, че неговите функция и мистерии продължават да изненадват учените.

А сега едно научно изследване налива още повече задълбочава мистерията около нашия мозък, след като експерти откриват нещо, което смятат за „11 различни измерения в човешкия мозък”.

Екип от учени, воден от Хенри Маркрам, открива че мозъкът работи в до 11 различни измерения, произвеждайки многоизмерни образувания, „които не сме си и представяли”.

Откритието може да звучи много объркващо за читателите, но ще се опитам да го опростя, доколкото е възможно.

Екипът от изследователи, които изучават мозъка в опит да репликират „работещ мозък”, използвали сложен математически модел, за да разбулят скритата архитектура на мозъка, която става явна, когато се обработва информация.

Това е известно като алгебрична топология и се описва като използване както на микроскоп, така и на телескоп, докато не изцедиш науката от нея, , както би казал Мат Деймън.

„Алгебричната топология е като телескоп и микроскоп едновременно. Тя може да се фокусира върху мрежи, за да намира скрити структури – дърветата в гората – и да вижда празни пространства – поляните – едновременно”, казва авторът на проучването Катрин Хес в изявление.

Екипът открива, че човешкият мозък образува групи от неврони, наричани клики.

Вътре в тези групи всеки неврон се свързва с всички останали и произвеждат геометричен обект; колкото по-голям е броят на невроните, толкова повече са измеренията.

Учените успяват да наблюдават до 11 измерения, които са наречени кухини.

Учените обясняват, че т.н. „кухини” са нещо като хиперизмерна дупка, която се появява, за да обработи информацията и след това изчезва.

Кухините се появяват, докато се обработва геометрията на информацията.

Визуализирайки това, един от изследователите, Ран Леви, описва наблюдаваното така:

 „Сякаш мозъкът отговаря на стимул, като построява, след това изтрива кула от многоизмерни блокове, започвайки с пръти (1D), после дъски (2D), после кубове (3D), а след това по-сложни геометрични фигури с 4D, 5D и т.н. Развитието на активността през мозъка напомня на многоизмерен пясъчен замък, който се материализира от пясъка и след това се разпада”, казва той.

Според Хенри Маркрам, директор на Проекта „Син мозък”, това би могло да обясни защо мозъкът е толкова труден за рабиране: математиката, която използваме, не може да открива многоизмерни структури.

 „Математиката, която обикновено се използва за изучаване на мрежите, не може да открива високоизмерните структури и пространства, които вече виждаме ясно”, казва той.

 „Открихме свят, който никога не сме си представяли. Има десетки милиони от тези обекти дори в малка точица на мозъка, чак до седем измерения. В някои мрежи откриваме композиции дори до единадесет измерения”.

 

Go Back

Comment

View older posts »