Menu

Последен век

и ще слушат измамителни духове и бесовски учения...

През 1178 г. пет монаси от Кентърбъри виждат част от ЛУНАТА да експлоадира

„...От средата на участъка ѝ изригна огнен факел, изхвърляйки надалеч пламъци, въглени и искри. Също така, долната част от тялото на луната се изви, сякаш неспокойна, и по думите на тези, които ми разказаха, и са го били видели със собствените си очи, луната потреперила като ударена змия. След това се върнала в обичайното си състояние...”

Луната е несъмнено един от най-енигматичните обекти на небето. Преди хиляди години древните цивилизации наблюдавали небето, гледайки със страхопочитание верния спътник на Земята.

От незапомнени времена луната е и обект на множество митове и конспиративни теории. Всякакви странни „неща” се свързват с нея.

Интересно, през 1178 г. група монаси от Кентърбъри наблюдавали как луната „внезапно експлоадирала”, ставайки „черна на вид”.

Ако погледнем историята, ще осъзнаем, че много пъти астрономически събития са били погрешно възприемани за свръхестествени знаци. В древността тези събития били смятани за знамения и от време на време, когато в небето били забелязвани странни светлини, били тълкувани като лоша поличба.

Мистериозно, на 18 юни 1178 г. монаси от Кентърбъри наблюдават очарователна гледка. Когато погледнали към небето, видели очарователно събитие, което съответно записали:

„Тази година в неделята преди Рождество на Св. Йоан Предтеча, след залез слънце, когато се появи луната, чуден знак бе видян от пет или повече мъже, които седели и я наблюдавали. Луната била нова и ясна, както е обикновено в тази фаза, ръбовете ѝ обърнати на изток, и ето внезапно горният ѝ ръб бил разделен на две. От средата на участъка му изригнал огнен факел, изхвърляйки надалеч пламъци, въглени и искри. Също така, долната част от тялото на луната се изви, сякаш неспокойна, и по думите на тези, които ми разказаха и го били видели с очите си, луната потреперила като ударена змия. След това се върнала в обичайното си състояние...”

И така, какво наблюдавали през 1178 г.? Наистина ли луната избухнала?

Според изследователите, те не станали свидетели на действително експлоадиране на луната, а наблюдавали масивен сблъсък на голямо тяло, което се ударило в луната, образувайки това, което днес познаваме като Кратера Джордано Бруно.

Обаче, има други, които не са съгласни, като казват, че сблъсък с такъв размер би пратил отломки към Земята, които биха били видени от повече хора на Земята, а не само от няколко си монаси.

Обаче, изследванията показват, че сблъсъкът би изхвърлил 10 милиона тона пепел в земната атмосфера през следващите седмици.

Според доклад на НАСА, подобен сблъсък би предизвикал подобна на виелица, едноседмична метеоритна буря на Земята – въпреки това, няма разкази за подобна буря в никой познат исторически документ, включително европейските, китайските, арабските, японските и корейските астрономически архиви.

Според мнозина, ако искаме да обясним какво са видели монасите от научна гледна точка, то най-правдоподобното обяснение е, че монасите вероятно са станали свидетели на масивно метеоритно избухване в атмосферата.

От точката на наблюдение на монасите – и само оттам –

Би изглеждало сякаш луната е експлоадирала, докато хората от другаде биха забелязали явлението само като ярка падаща звезда.

Пол Уидърс от Лунната и планетарна лаборатория в Университета на Аризона заключава:

„Изчислявам, че това би предизвикало едноседмична метеоритна буря, сравнима с Леонидите от 1966 г.”, казва той. „Десет милиона тона скала, падащи като дъжд по цялата Земя, като парченца пепел с диаметър около сантиметър за една седмица е еквивалентно на 50 000 метеора на всеки час. И това би било много ярко, много лесно да се види при степен 1 или степен 2. Би било грандиозна гледка! Всеки по света би имал възможността да види най-хубавите пиро шоу в историята”.

„Мисля, че са се озовали на правилното място в правилното време, за да погледнат към небето и да видят метеор, който е точно пред луната, идвайки право към тях”.

„Това би обяснило защо само пет човека са отбелязани, че са го видели. Представете си, че сте в Кентърбъри в онази юнска вечер и видите луната да се свива и да изпръсква гореща, стопена скала в пространството”.

„Ще помните това до края на живота си”.

 

Go Back

Comment

View older posts »