Menu

Последен век

и ще слушат измамителни духове и бесовски учения...

Цивилизации от вътрешността на Земята? Мистерията на масивния вътрешен океан на нашата планета

Една от любимите ми книги за всички времена несъмнено е „Пътешествие до центъра на Земята”, написана от световноизвестния автор Жул Верн.

Историята, написана от Верн, включва германски професор, наречен Ото Лиденброк, който бил убеден, че има вулканични тунели, които водят към центъра на нашата планета.

Лиденброк, племенникът му Аксел и водачът им Ханс се спускат в исландския вулкан Снайфедлсйокудъл и се сблъскват с множество приключения по пътя, включващи праисторически животни и опасности. Накрая се връщат на повърхността в южна Италия, при вулкана Стромболи.

В книгата Верн описва МАСИВЕН океан, който съществува във вътрешността на нашата планета.

Той обяснява, че огромна водна шир – началото на езеро или оекан – се простирала докъдето поглед стига.

Освен това, гледката следвала масата ѝ, очертана от мъглив фон на хоризонта. Това било истински океан, капризно очертан от земни брегове, но пуст и ужасно див на вид.

Книгата била научно-фантастичен бестселър и въпреки че много хора вярват, че нещо такова е възможно, идеята си остава твърдо научно-фантастична.

Но ако това, което някога се е смятало просто за фантазия на автора, всъщност е било близо до реалността?

Възможно ли е наистина да има подземен океан току под краката ни?

Една статия, публикувана в списание „Нейчър”, сочи в тази посока.

Както се оказва, учените откриха неотдавна диамант със следи от минерал, наречен рингудит (в чест на откривателя му, геохимика Алфред Рингуд).

Диамантът първоначално дошъл от област, която разделя горната земна мантия от долната, тоест, между четири и шест километра под краката ни.

И тъй, какво общо има това с Верн, Вътрешната Земя и океан под краката ни?

Фактът е, че намереният диамант се свързвал с водни молекули в значителна пропорция (1.5%), което кара експертите да предложат теорията, че тази междинна зона на мантията е много богата на вода.

Всъщност, учените предполагат, че има толкова много вода под повърхността на нашата планета, че можем напълно да покрием повърхността ѝ с вода. Съществуването на този „подземен океан” би обяснил голямата вулканична и тектонична динамичност на планетата.

Греъм Пиърсън, изследовател от Университета на Албърта (Канада), казва че намереният рингудит „предоставя потвърждение, че наистина има залежи на вода в дълбините на Земята”.

Това обаче е теоретично потвърждение, разбира се, тъй като поради липса на екипировка и технология е невъзможно да се предостави физическо доказателство направо от мантията.

Това е някак кофти, тъй като, въпреки факта, че сме достигнали космоса, кацнали сме на луната и сме изследвали далечни светове, ние все още не сме изследвали какво точно се намира под нашия океан и какви мистерии може да се крият под повърхността на нашата планета.

Алфред Рингуд предполага, че минералът, който носи името му, може да се намери в преходната зона на мантията, произлизайки от високите налягания и температури дълбоко под повърхността.

Но ако не можем да отидем там, как учените са намерили диаманта?

Експертите вярват, че диамантът се е появил на повърхността при вулканично изригване в кимберлитен нанос (вулканична скала, оформена от най-дълбоката магма).

Той бил само три милиметра широк и нямал търговска стойност, но бил продаден на учени, които търсели други видове скали и които открили нещо безценно: вътре в диаманта имало микроскопична следа от рингудит.

Но не всеки е убеден, че съществува масивен подземен океан и не всички учени вярват, че резултатът от анализа на диаманта трябва да се екстраполира в теорията за масивен подземен океан въз основа на толкова малко наличие на рингудит.

Освен това, някои учени дори признават, че дори и да има океан под краката ни, той няма да е в течна форма, а в молекулярен вариант, наречен хидроксил, само с един атом кислород и още един водород, вместо два.

Дейвид Уилкок и Цивилизациите от Вътрешността на Земята

През 2105 г. в „Бряг до Бряг АМ” се появява една статия, където авторът и изследовател Дейвид Уилкок обсъжда Цивилизациите от Вътрешността на Земята.

Уилкок казва, че съюз от древни цивилизации понастоящем обитава вътрешността на Земята и че те скоро може да се открият за „външния”свят.

По време на образуването на всички водни планети във вселената, обяснява той, се образували кухини под повърхността на кората, които имат свой биом, който се състои от бактерии, които излъчват естествена светлина.

„Това означава, че в действителност може да се живее в кухините на Земята, които имат видима светлина”, удивлява се той.

Въз основа на изследването си Уилкок казва: „изглежда тези кухини се използват от по-напреднали цивилизации за място, където да живеят, докато направляват случващото се на повърхността”.

В хода на историята на планетата, обяснява той, различни напреднали общества, като Атлантите, са намерили подслон под земята, за да преживеят бурни времена и в крайна сметка са се установили на новото си подземно местонахождение.

Въпреки че наличието на тези цивилизации от десетилетия е част от НЛО преданията, той твърди, че правителството има пряко знание за тяхното наличие, като случайно ги открило покрай тайните проекти, целящи построяването на секретни подземни бази.

„Те имат тези пробиващи тунели машини и понякога пробиват, където не им е мястото”, твърди Уилкок, „и вече има хора там”.

 

Go Back

Comment

View older posts »