Menu

Последен век

и ще слушат измамителни духове и бесовски учения...

НЕМЕЗИС: Учените намират доказателство, че нашата Слънчева система може да е имала ДВЕ слънца

Според експертите има доказателство, което предполага, че всички звезди във вселената са се родили по двойки. От десетилетия учените предполагат, че нашето слънце има „зъл” близнак, наричан НЕМЕЗИС – звезда джудже, отговорна за хвърлянето на обекти от външната слънчева система към нашата планета. Всъщност, НЕМЕЗИС може да е била отговорна за масовите измирания, които сполетявали Земята милиони години.

Астрономите използват термина двоична система, за да обозначат две звезди, които са толкова близо една до друга, че орбитират около общ център от маса.

Това е доста често срещано във Вселената, което е мотивирало някои изследователи да се усъмнят дали нашето Слънце не би могло някога да е било част от една от тези системи. Екип от изследователи от университетите в Харвард и Бъркли сега провеждат изследване, чиито резултати предполагат, че всички звезди се раждат, оформяйки двоични системи, и нашата не би трябвало да е изключение.

Всъщност, много звезди във вселената имат верни другари, нещо което можем да наблюдаваме, ако погледнем към най-близкия ни галактически съсед, Алфа Кентавър – слънчева система, която се състои от три звезди: Алфа Кентавър А и Алфа Кентавър Б, които оформят двоичната звезда Алфа Кентавър АБ (наричана още Ригел Кентавър), и малко бледо червено джудже, Алфа Кентавър В (наричана също Проксима Кентавър).

Вдъхновени от този факт, учените анализират хипотеза, формулирана преди десетилетия от физика Р. А. Мюлер, която предполага, че нашето Слънце има неоткрит партньор, наречен Немезис, способен да генерира смущения в облака на Оорт с опустошителни последствия за вътрешната част на нашата слънчева система. Всъщност, това дори био могло да обясни смъртоносния цикъл от масови измирания, който се случва на всеки 27 милиона години.

През 80-те години на миналия век експертите забелязали, че тези масови измирания на нашата планета – като това, за което се вярва, че е заличило динозаврите – сякаш следват цикличен модел. След няколко проучвания учените могли да изчислят, че тези масови измирания на Земята се случват на всеки 27 милиона години. Това повдигнало много въпроси, а дългите паузи между събитията ги накарали да се обърнат към вселената в търсене на обяснение. След това учен на име Рихард Мюлер от Калифорнийския университет Бъркли предложил, че виновникът би могъл да е близнак на слънцето, намиращ се на 1.5 светлинни години. Въпреки че не е намерено никакво доказателство, че Немезис съществува, едно ново изследване дава искрица надежда, като доказва, че всички звезди и дори нашето слънце се раждат с близнак, което означава, че някъде там, второ слънце на нашата слънчева система може все още да се спотайва неоткрито.

Според news.berkeley.edu новото твърдение се базира на радио проучване на гигантски молекулярен облак, изпълнен с наскоро оформили се звезди в съзвездието Персей, и математически модел, който може да обясни наблюденията на Персей само ако всички подобни на слънцето звезди се раждат с другар.

 „Ние казваме, да, вероятно е имало Немезис, много отдавна”, казва съавторът Стивън Сталер, астроном от КУ Бъркли.

„Проведохме редица статистически модели, за да видим дали можем да обясним относителните популации на млади единични звезди и двоични от всички обособявания в молекулярния облак Персей, и единственият модел, който можеше да възпроизведе данните, беше този, в който всички звезди първоначално се оформят като широки двоичности. Тези системи след това или се свиват, или се разпадат в рамикте на милион години”.

В наскоро публикуван труд експертите наричат „широки двоичности”, когато две звезди са разделени от повече от 500 астрономически единици, където астрономическата единица е  средното разстояние между Слънцето и Земята (150 милиона километра).

Експертите обясняват, че един широк двоичен другар на нашето слънце би се намирал 17 пъти по-далече от нашето слънце отколкото най-далчената му планета днес, Нептун.

Въз основа на този модел братът на слънцето най-вероятно е избягал и се е смесил с всички други звезди в нашия регион на Млечния път безвъзвратно.

Идеята, че много звезди се оформят с придружител, е била предлагана и преди, но въпросът е: колко?”, казва първият автор Сара Садавой, колега от НАСА в Смитсониевската Астрофизическа Обсерватория. „Въз основа на простия ни модел казваме, че почти всички звезди се оформят с придружител. Облакът Персей като цяло се счита за типичен регион за оформяне на звезди с ниска маса, но е нужно моделът ни да се провери и в други облаци”.

 

Go Back

Comment

View older posts »