Menu

Последен век

и ще слушат измамителни духове и бесовски учения...

Предсказанията на Филип К. Дик за бъдещето

През 1981 г. Филип К. Дик сякаш влиза в състава на актьорите, като един от Прекогниците от „Специален доклад”, когато предлага списък на собствените си прогнози да бъдат публикувани в колекцията „Книга на Предсказанията”.

Ето какво видял ФКД, когато се взрял в кристалната си топка:

1983

Съветският съюз ще разработи оперативен ускорител на частици, което ще направи невъзможно нападението над страната с ракети.

По същото време СССР ще усъвършенства това оръжие като унищожител на сателити. Тогава САЩ ще се обърнат към нервопаралитичния газ.

1984

САЩ ще усъвършенстват система, чрез която кислородът, съхраняван в метални цилиндри, ще служи като гориво, елиминирайки нуждата от петрол.

1985

Около или преди тази дата ще има гигантски ядрен инцидент или в СССР или в САЩ, което ще доведе до закриването на всички ядрени електроцентрали.

1986

Сателити като HEAO-2 ще открият огромен, неподозиран енергиен феномен във вселената, сочещ че има достатъчно маса, за да свие вселената обратно, когато достигне лимита си на разширяване.

1989

САЩ и СССР ще се договорят да направят един огромен суперкомпютър като централен източник на информация, достъпна за целия свят; това ще е съществено заради огромното количество информация, която ще се появи.

1993

Изкуствена форма на живот ще бъде създадена в лаборатория, вероятно в СССР, като поради това ще намалее интересът ни да търсим форми на живот на други планети.

1995

Използването на компютри от обикновените граждани (вече достъпни през 1980 г.), ще трансформира обществото от пасивно гледащи телевизия в умствено будни, добре обучени експерти, обработващи информация.

1997

Първите колонии под закрити куполи ще бъдат основани успешно на луната и на Марс. Чрез модифициране на ДНК ще бъдат създадени подобни на човека мутанти, които ще могат да оцеляват в условия, различни от земните, т.е. в извънземна среда.

1998

Съветският съюз ще тества двигател, който да задвижва космически кораб със скоростта на светлината; пилотиран кораб ще излети за Проксима Кентавър, като скоро след това ще бъде последван от американски кораб.

2000

Извънземен вирус, донесен от междупланетен кораб, ще покоси населението на Земята, но ще остави непокътнати колониите на луната и на Марс.

2010

Използвайки тахийони (частици, които се движат назад във времето), като носител, Съветският съюз ще се опита да промени миналото с научна информация.

Заключение

Винаги съм се възхищавал на точността, с която Дик оформя бъдещето в произведенията си, но се радвам да видя, че този списък в по-голямата си част е пропуснал целта. А дали?

Ако руските тахийони са стигнали до миналото, как мога да знам дали настоящето е било променено?

 

Go Back

Comment

View older posts »