Menu

Последен век

и ще слушат измамителни духове и бесовски учения...

Това е НАЙ-ГОЛЯМАТА потвърдена ПИРАМИДА на СВЕТА и пред нея Хеопсовата пирамида изглежда като ДЖУДЖЕ

Пирамидата е призната за най-голямата пирамида като обем, с четири милиона и петстотин хиляди кубични метра. Пред нея Хеопсовата пирамида буквално изглежда като джудже. Експертите изчисляват, че са били нужни около 1000 години, за да бъде построена Пирамидата. Също така, до сега това е най-големият монумент, построяван някога в света, сред всички древни цивилизации. Все още остава мистерия КОЙ е построил Пирамидата.

Великата пирамида от Чолула или Тлачиуалтепетл, от „Науатл“, което означава „изкуствен хълм“, е най-голямата пирамидална основа в света, със страни по 450 метра. Всъщност, това изобщо не е една единствена пирамида, а един монумент, струпан върху друг, състоящ се от поне шест сгради. Тя е растяла на етапи, като всяка следваща цивилизация подобрявала това, което вече било построено.

С 450 метра широчина и 66 метра височина Великата пирамида от Чолула се равнява на девет Олимпийски плувни басейна. Само че Великата пирамида от Чолула има впечатляващ списък с рекорди: тя е най-голямата пирамида на Земята, с основа четири пъти по-голяма от Хеопсовата пирамида и почти двойна по обем. Също така, до сега тя е на-големият монумент, построяван някога в света, сред всички цивилизации.

Любопитно, тя също така е официално призната за най-голямата пирамида с обем 4 500 000 м3, но не е най-високата. С 65 м височина Великата пирамида от Чолула е подобна на Пирамидата на Слънцето в Теотихуакан, която е 64 м, докато Хеопсовата пирамида в Египет има височина 139 м.

Въпреки че експертите не са сигурни кога точно е започнал процесът на строене на Пирамидата, археолозите вярват, че това е било около 300 г.пр.Хр., или в началото на Християнската ера. Изчислено е, че са били необходими между 500 и 1000 години за завършването на пирамидата. Според легенда, когато местното население чуло, че испанските конквистадори наближават, местните покрили свещения храм с пръст.

Когато Кортес и хората му пристигнали в Чолула през октомври 1519 г., около 1800 години след като пирамидата била построена, те избили около 3000 човека само за час – 10% от цялото население на града – и изравнили със земята много от религиозните им постройки.

Но изобщо не пипнали пирамидата, понеже така и не я открили.

Пирамидата е изумителна структура и е толкова стара, че когато Кортес и хората му пристигнали в Мексико, монументът вече бил на хиляди години и напълно покрит с растителност.

Странно, първите разкопки разкрили серия от ужасяващи открития, включително деформирани черепи на обезглавени деца.

Любопитно, малко се знае за първоначалната история на пирамидата. Смята се, че строежът е започнал около 300 г.пр.Хр., но си остава мистерия кой я е издигнал.

Според легендите, Великата пирамида от Чолула била построена от великани.

Археолозите смятат, че чолутеките участвали в строежа.

 

Go Back

Comment

View older posts »