Menu

Последен век

и ще слушат измамителни духове и бесовски учения...

Мистерия, гравирана в камък: Какво представляват петроглифите в американския Югозапад?

Какво представляват петроглифите в американския Югозапад? Има повече от 10 000 древни петроглифи, разпръснати из региона, които озадачават експертите още от откриването си. Някои от тези петроглифи изобразяват странни лица с очи с формата на бадем, абстрактни символи, спирали, заг-зази, същества с антенки, рога и пера, птици и същества с масивни кръгли очи, както и безброй други форми.

Ако се запътим от югоизточна Аризона, североизточна Сонора през южно Мексико и северна Чихуахуа към западен Тексас, ще намерим стотици древни петроглифи, които древните са ни оставили в изумителни галерии от мистериозни и „противоречиви” изображения, основно издълбани върху каменни повърхности.

Има толкова много петроглифи в областта, че е трудно дори за започнем да ги описваме.

Заплетени изображения са намирани, гравирани върху скалите на каньоните и планините от дълбоко навътре в Мексико до северните Скалисти планини. Повечето от тези заплетени символи и белези са концентрирани в американския Югозапад – Аризона, Ню Мексико, Невада, Колорадо, Юта, Тексас и Калифорния – но истината е, че се намират от бряг до бряг в Съединените щати.

Всъщност, археолозите вярват, че има хиляди места със скално изкуство из целия Югозапад – и повече от 7 000 символа са описани само в Юта.

Разшифроването на точното значение на хилядите петроглифи, издълбани из целия американски континент, е трудно за експертите, които са заседнали между два свята, когато стане дума да се разбере какво са се опитали да ни кажат древните, написано върху камък. Въпреки че някои петроглифи сочат очевидното – древни ловци и животни от региона – други петроглифи пораждат объркване сред експертите. Има определени петроглифи, издълбани из целия американски югозапад, които пораждат безброй теории – а изобразяването на извънземни и далечни галактики е едно от най-противоречивите обяснения.

Повечето от петроглифи, които ще разгледаме в тази статия, са свързани с древните култури Пуебло и древния народ, известен като Анасази – древна цивилизация, на която се приписва построяването на свръхмасивни скални селища в югозападния ландшафт.

През годините експертите са установили, че заплетените символи, пръснати из областта, са кланови или племенни символи, за които се вярва, че са били свързвани с територия.

Други каменни гравюри сочат за наличието на подслон и вода, но най-ексцентричните символи, като безбройните зиг-зази, спирали, точки, окръжности и други, пораждат объркване сред експертите. Любопитно, археолого-астрономите вярват, че много от скалните резби са небесни по природа, а някои от тях сочат равноденствия и движения на планети, а дори има археологически обекти, за които е открито, че са били астрономически обсерватории, подобни по функция на една от най-забележителните в Европа – Стоунхендж.

Една от най-особените каменни гравюри – личен фаворит – несъмнено е „Стражите на Каньона”, изсечена върху скала в Органовите планини в Ню Мексико.

Любопитното изображение изобразява нещо, което изглежда като хуманоидна фигура с големи очи и две антенки, подаващи се от върха на главата ѝ.

Някои експерти искат да вярват, че това е изображение на древен Шаман, но има мнозина, които остават убедени, че това, което виждаме тук, е всъщност изображение на същества „Небесен бог”, които дошли на Земята преди хиляди години и си взаимодействали с древните култури по цялата планета.

Другата интересена поредица от древни петроглифи, която трябва да разгледаме, произлиза от древна култура на местните хора от южно Ню Мексико и Аризона, северна Сонора и Чухуахуа, и западен Тексас – регион, популярен като Оазисът на Америка: Моголонската култура – древен народ, чийто произход си остава мистерия за изследователите. На изследователите им е трудно да разберат откъде е произлязла тази древна култура. Една теория предполага как древните моголони са се появили от предшестващо пустинно-архаично предание, което свързва произхода на моголоните с първите заселвания на праисторическия човек в областта – някъде около 9000 г.пр.Хр. Но също както много други неща в нашата история, това са само предположения.

Заслужава си да се спомене, че археолозите вярват, че селата в западно Пуебло на народите хопи и зуни имат връзка с моголоните.

Из цялата област от 160 000 квадратни километра, която огражда разклонението Мимбре на моголоните на запад чак до разклонението Джорнада на изток, археолозите са открили БЕЗБРОЙ символи, гравирани в камък – устояли на изпитанията на времето – изобразяващи странни лица с бадемоподобни очи, абстрактни символи, спирали, зиг-зази, същества с антенки, рога и пера, птици и същества с масивни кръгли очи, както и безброй други форми. Можем да намерим 3000 скални рисунки само на джорнада моголоните, изобразяващи странни същества, които експертите не успяват да разберат.

Още заплетени символи могат да се намерят в каньона Грейвайн, който съдържа над 700 странни петроглифа, за които се вярва, че датират между 1100 и 1900 г.пр.Хр. Също както другите петроглифи, тези в каньона Грейпвайн продължават да са мистерия, тъй като както значението на глифовете, така и създателите им продължават да бъдат енигма, въпреки че областта е населена от древните мохаве.

Макар и едно такова доказателство за извънземно посещение да е далеч от убедително и само косвено на този етап – нещо като религия? – презумпцията е достатъчна, за да се вземе предвид, нали?

Вероятно най-противоречивият въпрос, който все още няма отговор, е „Кои са били тези странни същества, които пристигнали от небето, яздейки „огромни гръмовни птици””, както са описвани от древните култури не само на американския континент, но и по цялата планета.

 

Go Back

Comment

View older posts »