Menu

Последен век

и ще слушат измамителни духове и бесовски учения...

Атаката срещу Сирия, предречена в БИБЛИЯТА като ЗНАК за края на света?

1. Пророчество за Дамаск. - Ето, Дамаск се изключва от броя на градовете, и ще бъде куп развалини.
2. Градовете Ароерски ще бъдат напуснати, - ще останат за стадата, които ще си почиват там, и не ще има кой да ги плаши.
3. Не ще има вече Ефремова крепост, ни Дамаско царство с останалата Сирия; с тях ще стане същото, каквото със славата на синовете Израилеви, казва Господ Саваот.
(Исая 17:1-3)

Тревожно пророчество е разпознато в Библията в Исая 17:1-3, „Ето, Дамаск се изключва от броя на градовете и ще бъде куп развалини”. Освен това, пророчеството отбелязва, че „Не ще има вече Ефремова крепост, ни Дамаско царство с останалата Сирия; с тях ще стане същото, каквото със славата на синовете Израилеви, казва Господ Саваот”. Земята Израилева ще бъде без сила и ще изгуби всичките си богатства.

Според някои политически анализи, сценарият е много вероятен. „Ако сирийското правителство падне и на власт дойдат ислямистите, сигурността на Израел ще е сериозно увредена”, твърди руският военен експерт Игор Короченко.

Заслужава да се отбележи, има различни гледища върху стиховете от Библията.

Някои твърдят, че пророчеството вече е изпълнено, поне частично, когато Асирийците побеждават Арамейците и окупират столицата им Дамаск през 732 г.пр.Хр.

Контекстът показва ясно, че градът пада в ръцете на Асирийците, днешен Иран, докато днес тези две страни са верни съюзници, обяснява Робърт Мълхоланд, пенсиониран професор от Богословския семинар в Асбъри, САЩ.

Само че има няколко уеб сайта и блогове, които смятат, че стихът, написан в Библията, говори за бъдещето.

Интересно, никога по време на 5000 годишната си история Дамск не е бил обезлюдяван: той е най-старият град в света, населяван непрекъснато.

 „Ситуацията, описана в стиховете на Исая, може би е нещо, което наблюдаваме сега”, казва пастор Гери Кристофаро от Мелбърн, но предупреждава, че е необходимо да сме много внимателни с буквалното тълкуване на Библейските текстове.

Точната причина – или причини – за „разрушаването” на Дамаск не са открито посочени в Исая 17:1-3, обаче ако погледнем Йеремия 49:23-27, намираме откъс, в който е възможно да има предсказания за Деня на Страшния съд, тъй като предполага, че Дамаск може да бъде цел на военно нападение.

За Дамаск. - Посрамиха се Емат и Арпад, защото, щом чуха скръбната вест, отпаднаха духом; като тревожно море, не могат да се успокоят.
24. Изплаши се Дамаск и се обърна на бяг; страх го обзе; болка и мъки го хванаха като жена, кога ражда.
25. Как не оцеля градът на славата, градът на моята радост?
26. И тъй, ще падат младежите му на улиците му, и всички войници ще загинат в оня ден, казва Господ Саваот.
27. И ще запаля огън в стените Дамаски, - и ще унищожи дворците Венададови.
(Йеремия 49:23-27)

Освен това, писателят Джоел Розенберг, който посочва, че писанията в Стария завет, като Исая 17 и Йеремия 49, е възможно да се отнасят за настоящите събития, развиващи се в Сирия, пише в блога си: „Еврейският пророк Йезекиил пише преди 2 500 години, че в „последните дни” на историята Русия и Иран ще формират военен съюз, за да нападнат Израел от север. Библейските изследователи наричат този есхатологичен конфликт, описан в Йезекиил 38-39, „Войната на Гог и Магог”. Дали тези внезапни и драматични ходове на Москва и Техеран... просто съвпадение, или пък имат пророчески последици?” 

 

Go Back

Comment

View older posts »