Menu

Последен век

и ще слушат измамителни духове и бесовски учения...

Изследователи се запътват на експедиция, за да изследват изгубения-потънал континент Зеландия

August 3, 2017

Подготвя се пътуването на експертите към „изгубения” осми континент на света. Експертите ще пуснат сонда към изгубения потънал континент, за да разкрият тайните му. Зеландия, както е наречен, беше открита през 2017 г.

Група от 30 приключенски настроени учени се е запътила на експедиция, провеждана от Националния Австралийски Университет, за да разкрие тайните на потъналия континент Зеландия – „изгубения” континент, чието съществуване беше потвърдено от учените по-рано тази година, съобщава Phys.org.

Според по-ранни доклади този „изгубен, потънал” континент покрива около 5 милиона квадратни километра (повече от половината размер на Австралия) и би могъл да е осмият континент на света.

„Поглеждаме към най-доброто място на повърхността на планетата, за да разберем как започва субдукцията на плочите”, казва в репортаж сътрудният директор на експедицията, ученият Джералд Дикенс, професор по земни и планетарни науки на околната среда в университета Райс в Тексас. „Това пътуване ще отговори на множество въпроси относно Зеландия”.

През 2017 г. учените най-накрая потвърждават съществуването на изгубен континент, който някога е принадлежал към супер-континент, намиращ се под Тихия океан.

Учените вярват, че преди около 100 милиона години Зеландия, Австралия и Антарктида образували един цял континент. След това, преди около 85 милиона години, Зеландия се отделила от супер-континента и започнала да се придвижва на североизток. Този процес спрял преди приблизително 53 милиона години.

Потъналият континент е разположен източно от Австралия и включва Нова Зеландия и Нова Каледония, които според авторите не са островни вериги, а са част от една цяла плоча на континентална кора. Повече от 90% от площта на Зеландия е потопена в океана.

„Ако се върнем назад във времето, преди около 100 милиона години, Антарктида, Австралия и Зеландия са били един гигантски континент”, казва Джералд Дикенс.

Двумесечното приключенско пътешествие, известно като Експедиция 371 на Международната програма за океански открития (МПОО), започна на 27 юли и цели да проучи историята, подводния живот и тектоничните процеси на потъналия континент. Изследователите ще използват най-съвременните научни съдове, за да сондират 6 различни местоположения между Нова Зеландия и Австралия.


Спускане към изгубения континент Зеландия: Поглед от палубата на научния сондажен кораб JOIDES

В допълнение към горното, учените ще събират наносни проби от дълбочина почти 800 метра. Тези наноси са се събирали в продължение на милиони години и фосилите в тях ще помогнат на експертите да съставят подробен запис на историята на изгубения континент.

Експедиция 371 ще проучи и промяната в земните тектонични плочи, която се е случила преди около 50 милиона години в североизточна Зеландия.

„Когато общността изготвя климатичен модел на Еоценската епоха (приблизително преди 56 до 33.9 милиона години), това е областта, която поражда смайване и в момента не знаем защо”, казва Дикенс. „Може би защото сме имали континенти, които са били много по-плитки, отколкото сме си мислили. Или пък може правилно да сме определили континентите, но с грешна ширина. Активните зони ще ни помогнат да разберем това”.

Според учените, проучването ще помогне и да се определи как се е развивал климатът на Земята през последните 60 милиона години.

 

Go Back

Comment

View older posts »