Menu

Последен век

и ще слушат измамителни духове и бесовски учения...

Изследователи се запътват на експедиция, за да изследват изгубения-потънал континент Зеландия

Подготвя се пътуването на експертите към „изгубения” осми континент на света. Експертите ще пуснат сонда към изгубения потънал континент, за да разкрият тайните му. Зеландия, както е наречен, беше открита през 2017 г.

Група от 30 приключенски настроени учени се е запътила на експедиция, провеждана от Националния Австралийски Университет, за да разкрие тайните на потъналия континент Зеландия – „изгубения” континент, чието съществуване беше потвърдено от учените по-рано тази година, съобщава Phys.org.

Според по-ранни доклади този „изгубен, потънал” континент покрива около 5 милиона квадратни километра (повече от половината размер на Австралия) и би могъл да е осмият континент на света.

„Поглеждаме към най-доброто място на повърхността на планетата, за да разберем как започва субдукцията на плочите”, казва в репортаж сътрудният директор на експедицията, ученият Джералд Дикенс, професор по земни и планетарни науки на околната среда в университета Райс в Тексас. „Това пътуване ще отговори на множество въпроси относно Зеландия”.

През 2017 г. учените най-накрая потвърждават съществуването на изгубен континент, който някога е принадлежал към супер-континент, намиращ се под Тихия океан.

Учените вярват, че преди около 100 милиона години Зеландия, Австралия и Антарктида образували един цял континент. След това, преди около 85 милиона години, Зеландия се отделила от супер-континента и започнала да се придвижва на североизток. Този процес спрял преди приблизително 53 милиона години.

Потъналият континент е разположен източно от Австралия и включва Нова Зеландия и Нова Каледония, които според авторите не са островни вериги, а са част от една цяла плоча на континентална кора. Повече от 90% от площта на Зеландия е потопена в океана.

„Ако се върнем назад във времето, преди около 100 милиона години, Антарктида, Австралия и Зеландия са били един гигантски континент”, казва Джералд Дикенс.

Двумесечното приключенско пътешествие, известно като Експедиция 371 на Международната програма за океански открития (МПОО), започна на 27 юли и цели да проучи историята, подводния живот и тектоничните процеси на потъналия континент. Изследователите ще използват най-съвременните научни съдове, за да сондират 6 различни местоположения между Нова Зеландия и Австралия.


Спускане към изгубения континент Зеландия: Поглед от палубата на научния сондажен кораб JOIDES

В допълнение към горното, учените ще събират наносни проби от дълбочина почти 800 метра. Тези наноси са се събирали в продължение на милиони години и фосилите в тях ще помогнат на експертите да съставят подробен запис на историята на изгубения континент.

Експедиция 371 ще проучи и промяната в земните тектонични плочи, която се е случила преди около 50 милиона години в североизточна Зеландия.

„Когато общността изготвя климатичен модел на Еоценската епоха (приблизително преди 56 до 33.9 милиона години), това е областта, която поражда смайване и в момента не знаем защо”, казва Дикенс. „Може би защото сме имали континенти, които са били много по-плитки, отколкото сме си мислили. Или пък може правилно да сме определили континентите, но с грешна ширина. Активните зони ще ни помогнат да разберем това”.

Според учените, проучването ще помогне и да се определи как се е развивал климатът на Земята през последните 60 милиона години.

 

Go Back

Comment

View older posts »