Menu

Последен век

и ще слушат измамителни духове и бесовски учения...

Мистериозните допълнителни пръсти на народите Пуебло от Каньона Чако

Древните народи от културата Пуебло от Каньона Чако, днес в Ню Мексико, украсявали къщите си с шестпръстови отпечатъци на ръце и крака.

Макар и в действителност да не е известно защо тези изображения са били рисувани в домовете, изследователите предполагат, че наличието на допълнителен пръст на ръцете или краката правело човека по-важен и уважаван в това общество.

Според Нешънъл Джиографик изследователите знаели за примери за полидактилия (много пръсти) сред културата Пуебло от много години.

Били са намерени и няколко скелетни останки, показващи крайници с допълнителни пръсти на ръцете и на краката. Една от откритите останки имала украсена гривна за глезен около шестпръстовия ѝ крак, но не носела никакво украшение на петпръстовия си крак.

Екипът от изследователи, воден от антрополога Патриша Краун от Университета в Ню Мексико, ръководели проекта, първоначално заинтригувани от доказателствата, че божествени сили били приписвани на полидактилите сред пра-колумбийските племена, като Маите.

Според доклада обаче, културата Пуебло не гледала на индивидите с шест пръста на краката като на свръхестествени, като Маите, но тази форма на полидактилия все пак давала на хората висок статут в живота и в смъртта.

Изследователите твърдят, че хората с шест пръста на краката обикновени били свързвани с важни ритуални структури и били погребвани с предмати на висок статут, като тюркоаз.

Изследователите също така се опитали да определят колко честа била полидактилията сред народите Пуебло. Те анализирали 96 скелета от обекта Пуебло Бонито – най-голямата велика къща в каньона Чако.

В тази група останки те идентифицирали три индивида с шести пръст на дясното ходило, което се равнява на 3.1% от пробата.


Бонито – най-голямата велика къща в каньона Чако, Ню Мексико

Изследователите идентифицирали няколко отпечатъка на ръце и крака, измазани в стените и подовете из всички велики къщи.

Освен това, открито е изобилие от сандали, камъни оформени като сандали и изображения на сандали, всичките съдържащи доказателство за свойство, пригодено за допълнителен пръст.

Шестпръстовите отпечатъци на крака и ръце явно били почитани елементи в обществото и може да са имали ритуално значение..

„Важното в това изследване е доказването, което авторите правят за значимостта и значението. Използвайки биология, изкуство, архитектура и разпределение на пространството... те са изградили солидно доказателство там , където преди имахме само няколко интригуващи намеци”.

Заключава Кели Хейс-Джилпин – антрополог от Университета в Северна Каролина.


Шестпръстов отпечатък от крак зад Пуебло Бонито, Каньон Чако, НМ. Снимка: 1994, Питър Ферис

 

Изследователите все още не разбират защо процентът на полидактилия е бил по-висок при Чако, отколкото при другите племена.

Също така не е ясно дали степента на полидактилия, открита в скелетните останки в Пуебло Бонито, е напълно представителна за живата популация по онова време. Следователно изследването ще продължи.

Праисторическата култура Пуебло доминирала високата пустиня на Каньона Чако преди около 1 000 години. Народите Пуебло все още са много мистериозни.

Както Ейприл Холоуей от Ancient Origins пише:

„В продължение на повече от 2 000 години древните народи Пуебло заемали обширен район в югозападните Съединени щати. Каньонът Чако – главен център на потомствената култура Пуебло между 850 и 1250 г.сл.Хр., е бил огнище на церемонии, търговия и политическа дейност през праисторическата ера на зоната на Четирите Ъгли.

Пуеблоанците копаели блокове от пясъчник и транспортирали дървен материал от дълги разстояния, монтирайки петнадесет главни комплекса, за които се смята, че са били най-големите постройки в Северна Америка до 19 век.

Масивните многоетажни постройки, ориентирани в слънчеви, лунни и основните посоки, високото общностно ниво и простиращата се надалеч търговия създали културна визия, отличаваща се от всяка друга преди или след нея.

Всичко това обаче внезапно се срива през 13 век, когато центровете били мистериозно изоставени и никога вече не се съживили.


Четро Кетл – потомствена Пуеблоанска велика къща и археологически обект в Националния исторически парк на културата Чако, Ню Мексико.

 

Теорията е, че упадъкът на културата от каньона Чако се е случил поради слабото използване на земята и обезлесяването при строенето на градовете.

Това популярно се цитира от природозащитниците и други като пример и предупреждение как човешкото общество използва неустойчиви практики за експлоатация на земята.

Обаче ново изследване, публикувано в „Разисквания на Националната академия на науките” поставя под въпрос тази перспектива.

Според доклад, публикуван в „Популярна археология”, изследването, проведено от учени от Отдела по антропология в Университета на Ню Мексико, покзва, че няма солидно доказателство, което да подкрепи твърдението, че древните Пуеблоански народи, които конструирали силно напреднали градове, просто са  изхабили ресурсите си”.

Резултатите от последното изследване са публикувани в сп. „Американска древност”.

От Наталия Климзак

Go Back

Comment

View older posts »