Menu

Последен век

и ще слушат измамителни духове и бесовски учения...

Учени вярват, че на ВЕНЕРА би могло да има ИЗВЪНЗЕМЕН живот

Оказва се, че съвместен екип от американски и руски учени вярват, че на Венера би могло да има извънземен живот и искат да пратят космически апарат, който да проучи. Наречена „Венера-Д”, потенциалната мисия ще изследва любопитни тъмни ивици, намиращи се на Венера, които експертите вярват, че може да са причинени от Извънземен живот.

Венера, втората планета от слънцето, с постоянна температура от 462 градуса по Целзий, независимо на коя точка от планетата – следователно най-топлата планета в слънчевата система – може би е дом на ИЗВЪНЗЕМЕН живот.

Както е описано в Inverse, Венера има няколко доста „призрачно изглеждащи облака”, които просто могат да съдържат извънземен живот.

Интересно, в миналото Институтът по космически изследвания на Руската академия на науките публикува серия от фотографии, направени от сондата „Венера”, които сякаш показват следи от живи организми на Венера. Според обяснението на Леонид Ксанфомалити, доктор по физическите и математически науки при Института по Космически изследвания, изображенията, заснети преди 30 години, разкриват движението на извънредно странни обекти на пвърхността на Венера.


Според руския учен Леонид Ксанфомалити това изображение, заснето от руска сонда, която кацнала на Венера през 1982 г., можем да видим приличаща на скорпион форма на живот.

Тези енигматични тъмни ивици грабват въображението и вниманието на експертите от 60-те години на миналия век, но сега екип от американски и руски учени са решени да разберат точното естество на енигматичните ленти в атмосферната покривка на Венера.

Експертите от Русия и САЩ ще представят планове за нова мисия, наречена „Венера-Д”, което в основата си е безпилотен космически апарат, който ще бъде пратен на Венера да определи дали мистериозните тъмни ивици са доказателство за микробиологичен извънземен живот на Венера.

Откакто тъмните ивици са забелязани, учените се опитват да ги обяснят. Някои вярват, че енигматичните белези са частици (като желязо и сяра), които са се смесили с облаците. Други теории предполагат, че това би могло да е лед, а има и такива, които теоритизират, че ИЗВЪНЗЕМНИТЕ може да са окончателният отговор.

Учените са уверени, че т.нар. „сладка точка” в атмосферата на Венера е на около 50 километра височина и се простира на около десетина километра навън. Тя е точно там, където температурата варира от 30°С и 70°С – един по-гостоприемен диапазон за живи организми.

„Не мога да кажа, че има микробиологичен живот в облаците на Венера”, казва Санджей Лимей пред Astrobiology Magazine, атмосферен учен Университета в Уисконсин, Мадисън и член да екипа на „Венера-Д”. „Но това не означава и че го няма. Единственият начин да разберем е да отидем там и да вземем проба от атмосферата”.

Въпреки че една нова мисия до Венера може да звучи извънредно вълнуващо, заслужава си да се спомене, че в миналото е имало усложнения с изследването на втората планета от Слънцето.

Венера има високо налягане на повърхността, а температурата ѝ от 462 градуса по Целзий е огромно предизвикателство за днешната технология.

В миналото единствената успешна мисия, която успява да кацне на Венера, е Mariner 5, който целява 93 минути преди да бъде унищожен от враждебните условия на Венера.

Ако експертите искат новата мисия „Венера-Д” да бъде успешна, ще трябва да създадат космически апарат, различен от всеки друг.

 

Go Back

Comment

View older posts »