Menu

Последен век

и ще слушат измамителни духове и бесовски учения...

Погребан под пясъка, Зигуратът от Джирофт може би е най-големият и най-старият от вида си

Зигуратът от Джирофт, познат още като Конар Сандал Зигурат, е древен монумент, намиращ се в Джирофт в южната иранска провинция Керман – място, за което мнозина казват, че е люлката на иранската цивилизация. Този зигурат е открит през 2002 г. и се твърди, че е вторият зигурат, открит в Иран, като първият е Зигуратът в Чога Занбил. Според някои източници зигуратът от Джирофт е най-голямата и най-старата структура от своя вид в света.


                                                                        Разкопките в Конар Сандал в Джирофт

Думата зигурат може да се преведе като „храмова кула”, а структурата му се състои от няколко нива, като на върха вероятно се е намирал главният храм. Зигуратите най-често се свързват с месопотамската цивилизация, която днес грубо отговаря на по-голямата част от Ирак плюс Кувейт и източните части на Сирия. Въпреки това, някои от тези монументални структури са били откривани и в западната част на Иран. Един от начините за различаване на месопотамските и иранските зигурати е начинът, по който се стига до тези постройки. Посочва се, че при първите до структурите се стига чрез външно стълбище. От друга страна, до зигуратите в Иран се стига чрез рампи.

В Иран най-известният зигурат е Чога Занбил, който се намира покрай реката Дез в югозападната провинция Кузестан. Този зигурат е открит през 1936 г. и е вписан в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО през 1979 г. Датиран е около 1250 г.пр.Хр. и до 2002 г. е единственият зигурат, за който се знае, че е оцелял в Иран.


Зигуратът Чога Занбил, Иран

Две могили са били изкопани в Джирофт, градче 230 км южно от Кермна, столицата на провинцията Керман. Тези две могили са на два-три километра една от друга и за обозначени като обекти „А” и „Б”. Разкопките на обект Б разкриват двуетажна цитадела с основа, покриваща площ от 13.5 декара. Тази структура била обградена от останки от стена с дебелина 10.5 м. Тези открития предполагат, че структурата някога е била укрепена постройка.

На обект „А”, от друга страна, била изровена зигуратна структура, която се състои от две нива. Тази структура се измерва на 17 м височина, 300 м дълга и широка в основата и 150 м от всяка страна на второто ниво. Тази огромна структура покривала почти цялата могила. Въпреки че този монумент структурно прилича на зигуратите в Месопотамия, се предполага, че погребан под пясъка може би е най-старият и най-големият зигурат в света.


Разкопки на могилата в Джирофт

Предполага се, че зигуратът, изровен в Джирофт, се датира около 2200 г.пр.Хр. В сравнение, най-старият зигурат в Месопотамия, зигуратът от Ур, се смята, че е бил построен през 2100 г.пр.Хр. от Ур Наму. Някои също така предполагат, че зигуратът от Джирофт е бил построен от Арата, легендарно царство от Бронзовата епоха, чието съществуване е удостоверено в шумерските текстове. Точното местонахождение на тази цивилизация обаче не е ясно. Например, докато някои учени вярват, че Арата се е намирало в днешен Джирофт, други предполагат, че това легендарно царство се е намирало в Азърбейджан, Балухистан или в Залива.


Каменен съд, Джирофт, архитектурна украса.

Освен местонахождението на Арата, възрастта на зигурата също е под въпрос. Досега датирането на монумента се базира на два малки фрагмента, които може да са писани надписи. Непокътнат материал за радиовъглеродно датиране обаче, тепърва има да се открие. Явно голямата могила в Джирофт крие още много тайни.

 

Go Back

Comment

View older posts »