Menu

Последен век

и ще слушат измамителни духове и бесовски учения...

3 Древни подземни града, за които вероятно никога не сте чували

Преди хиляди години, поради причини, неизвестни на изследователите, древните култури по земното кълбо решили да избягат от повърхността на нашата планета и да потърсят убежище в недрата на Земята.

По някакъв начин древните култури успели да създадат невероятни подземни градове, които се отличават с много стаи, жилищни помещения, религиозни центрове, подземни ферми и заслони.

Още от Средновековието строенето на тунели било необходимо за оцеляване, дори тайно практикуване на езичнически ритуали, планиране на революция, неочаквано нападение, или за да се свържат два народа.

Ще разгледаме някои от тези обекти, които дори са обявени за Световно наследство.

Подземният град  Деринкую


Подземният град  Деринкую. Изображение: Shutterstock.

Деринкую в Кападокия, Турция, вероятно е най-обширният подземен град, открит до днес.

Той се простира на над осем нива, чак до 80 метра дълбочина, с над 600 входа към повърхността.

Макар и датата, когато първоначалният град е бил построен, да е неизвестна, турското Министерство на Културата вярва, че подземният град е бил построен през 8-ми век пр.Хр.

Вярва се, че е бил построен от фригите – индо-европейски народ, който почитал „великата майка” Кибела.

Фригите развили напреднала култура, известна с музиката си и легендата за цар Мидас – цар на Фригия, който превръщал в злато всичко, до което се докоснел.

Изчислено е, че Деринкую, въз основа на складовия капацитет за храни и ресурси, е имал около 10 000 жители и че е можел да приюти 30 000 в случай на необходимост.

Градът имал комуникационна мрежа с външния свят и е бил свързан с град Каймакли.

Деринкую, с площ от 4 квадратни километра, е построен върху мека и лесно обработваема повърхност. Теренът е съставен от гладък вулканичен камък, смесен с кал и пепел от вулканични изригвания.

Подземният град Наур

Това древно селище се намира в северна Франция, където древни култури са построили три километра тунели, с над 300 подземни стаи, скрити на около 30 метра под повърхността. Вярва се, че Наур е бил построен като римска каменоломна през трети век сл.Хр., а след това е бил разширен до напълно функциониращ подземен град, след като местните жители започнали да го използват като убежище по време на войните и набезите през Средновековието.

Археолозите изчисляват, че в зенита си подземният град Наур е осигурявал подслон на повече от 3 000 обитатели и е включвал собствени параклиси, конюшни, кладенци и пекарни.

Подземният град Каймакли


Подземният град Каймакли. Изображение: Shutterstock

Каймакли е един от няколкото подземни града (Деринкую, Мази и Озконак), намиращи се в областта Кападокия в централна Анадола, Турция.

Смята се, че вероятно е бил построен между пети и десети век.

Въпреки че липсата на декорация и документация го прави труден за датиране, древният град е бил населяван от най-различни култури през вековете.

Главната му функция била да подслонява жителите на региона в случай на нашествия.

Стратегическата му позиция в центъра на областта Кападокия (20 километра от Невшехир), го направила лесно достъпно убежище за жителите.

Древният град има само един вход, но под земята се простира до 2.5 km².

Във вътрешността има площи за складиране на храна, конюшни, водоеми, килери, кухни, църкви и дори гробове, подредени в лабиринт от тунели и стълбища.

В кухните стените и таванът са наситени със сажди. В църквите има остатъци от византийските фрески, които ги красяли.

Също като много други древни подземни градове в региона, този град има множество вентилационни шахти.

Входът е защитен от дискообразен камък, който бил поставян, за да блокира напълно преминаването на врагове, и който можел да бъде преместван само отвътре.

Втори диск защитава града няколко метра по-навътре, като „двойна застраховка” в случай, че първият вход бил разбит.

Има подземен тунел към съседния подземен град Деринкую (9 километра на юг), въпреки че тунелът не е напълно разкопан.

Go Back

Comment

View older posts »