Menu

Последен век

и ще слушат измамителни духове и бесовски учения...

Извънземни може би шпионират Земята от близко местоположение в Млечния път

Само за миг, помислете си, че не сме сами във вселената и че съществуват други форми на живот отвъд Млечния път и Земята, която досега е единственото място, където се намират напреднали форми на живот.

Ако има извънземни някъде във вселената, може би са видели зората на човечеството на тази планета и са решили да наблюдават развитието ни. Как биха го направили?

Една нова отваряща очите статия от „Лайв Сайънс” излага следния сценарий:

„Преди стотици милиони години напреднала цивилизация засича странни признаци на живот на една синьо-зелена планета далеч от дома им в Млечния път. Опитват да пращат сигнали, но каквото и да ходи по онзи непознат свят, не отговаря. Затова любопитните изследователи на галактиката пробват нещо различно. Пращат роботизирана сонда до една малка, тиха космическа скала, обикаляща близо до богатата на живот планета, просто да наглеждат нещата.


Извънземните може би ни наблюдават още от зората на човечеството на Земята

Ако такава история се е случила в някой момент от 4.5 милиарда годишната история на Земята, сигурно е оставила археологическа следа. Най-малкото, такава е надеждата зад новото предложение да се проверят ко-орбиталите на Земята за знаци от напреднали технологии”.


Наблюдавани ли сме от извънземни?

Ко-орбиталите са космически обекти – планети, луни, дори космически скали – които обикалят около слънцето на приблизително същото разстояние като Земята, както обяснява Джеймс Бенфолд, физик и независим SETI (търсене на извънземен разум):

„Те основно обикалят около слънцето със същата скорост както Земята и са много близо.”

Бенфолд излага теорията си за извънземно наблюдение на една конференция с Хюстън миналата година:

„Ако е прав, ко-орбиталите можа да са начин да се засече извънземна дейност преди човеците още да са се развили, или най-малкото, преди да са насочили вниманието си към звездите.”


Млечният път и Земята може би са под наблюдение

Не всички – включително изследователи на SETI – са съгласни с противоречивата теория на Бенфолд. Един от тях е Пол Дейвис, физик и астробиолог при Университета на щата Аризона, който казва, че продължава да мисли, че имаме задължение да проверим всички ко-орбитали, просто за да сме сигурни:

 „Доколко е вероятно да има извънземна сонда на някои от тези ко-орбитали? Очевидно изключително невероятно.

Но ако не струва твърде много да се провери, защо не? Дори и да не намерим извънземни, може да намерим нещо интересно.”

Да намерим бръмбарите

Действайки от предпоставката, че извънземни наистина ни наблюдават, трябва само да намерим скритите бръмбари. Как би могло да се направи това? Д-р Бенфолд има предложение:

„Най-близката звезда до Земята освен слънцето сега е Алфа Кентавър, на 4.37 светлинни години от нас. Но на около всеки половин милион години се появява звезда на около една светлинна година от Земята”, казва Бенфолд, което означава, че стотици или хиляди звезди (и възможните придружаващи ги планети) са били достатъчно близо през дългата история на Земята, за да се осъществи контакт. Някога извънземните може да са наблюдавали нищо по-вълнуващо от фотозинтезиращи бактерии, или динозаври, ако са имали късмет. Но сондите им може би все още са на ко-орбиталните повърхности. „Това, за което говоря, основно е извънземна археология”, казва Бенфолд.


Този дребосък може би наблюдава всяко наше движение

Бенфолд предлага да използваме оптични и радио телескопи, както и да се сканират ко-орбиталите с планетарен радар, за да видим дали ще се потвърди теорията му. Изпращането на малки космически кораби също е осъществимо и не много скъпо, добавя той. Китай вече планира да изпрати космически кораб, за да изследва един близък до Земята астероид и чудата скала в астероидния пояс още през 2022 г.:

„Търсенето на знаци за интелигентни извънземни близо до Земята е информативно, дори и проучването да се окаже напразно”, казва Бенфолд. Това че никой не е чувал или виждал извънземни сигнали от около 50 годинине значи много, като се има предви умопомрачителния период от време в историята на Земята. Липсата на доказателства в продължение на стотици, милиони или дори милиарди години би била много по-убедителна.

„Ако не намерим нищо, това означава, че никой не е дошъл да погледне живота на Земята над милиарди години”, казва Бенфолд. „Това е голяма изненада, нещо изумително.”

И други изненади може би ни очакват, след като започне търсенето. Още една причина да видим какво можем да намерим.

 

Go Back

Comment

View older posts »