Menu

Последен век

и ще слушат измамителни духове и бесовски учения...

Земята кънти като камбана 20 минути и учените не могат да обяснят защо

На 11 ноември се случило нещо наистина странно, което изненадало учените. Научните инструменти засекли необясними сеизмични вълни, появили се на около 20 километра от бреговете на френски остров между Африка и Мадагаскар.

Странното е, че това не било земетресение.

Всъщност, учените нямат и представа какво се е случило.

Сблъсък с метеорит? Подводен вулкан? Таен ядрен опит? Извънземни?

Като че ли никой няма отговор.

Вълните, уловени от сеизмичните инструменти, се разпрострели от бреговете на Майот – френският остров, където всичко това започнало. Малко след това сеизмични центрове, разположени в Замбия, Кения и Етиопия, засекли същото нещо.

Фактът, че сеизмичният сензор е засякъл сеизмична активност в Замбия, Кения и Етиопия, може да не изглежда странен на пръв поглед.

Само че, малко след това, сеизмичната вълна продължила да пътува, докато накрая не била засечена от изследователи чак в Чили, Нова Зеландия, Канада и дори Хавай, на разстояние приблизително 17 700 километра.

После става още по-странно.

Мистериозният феномен накарал нашата планета да кънти като масивна камбана за период от около двадесет минути и докато всичко това се случвало, ни един човек не усетил нищо необичайно.

Това е едно от най-странните неща, които могат да се случат, сварвайки експертите напълно неподготвени.

Гьоран Екстрьом – сеизмолог в Колумбийския университет – обяснява, че докато нашата планета кънтяла като камбана, вълните поддържали нискочестотен монотон, докато се разпространявали.

Кратък курс по Земетресения

Когато стават земетресения, учените обикновено засичат кратко-късо пукане. Поради напрежението, което съществува в Земната кора, докато то се освобождава, учените могат да засичат пулсове на разпознаваеми сеизмични вълни, които се излъчват навън от мястото, където се случва земетресението.

Учените обикновено засичат множество сигнали.

Първо, има ги т.нар. първични вълни, които са най-бързият вид сеизмична вълна. Този тип сигнал е първият, който пристига в сеизмичната станция и по това учените научават за интензитета на труса. Т.нар. Първична вълна преминава плътни скали и течности.

След като забележат Първичните вълни, учените обикновено откриват „вторичната вълна”.

Вторичните вълни местят частици нагоре-надолу. Тези вълни са вторите по бързина, забелязвани от сеизмолозите.

След това учените идентифицират т.нар. повърхностни вълни. Този тип вълни преминава само през земната кора. Повърхностните вълни са с по-ниска честота от вълните на тялото и лесно се различават върху сеизмограмата. В резултат на това, както обясняват експертите, повърхностните вълни са почти изцяло отговорни за вредите и разрушенията, свързвани със земетресенията.

Но най-странното нещо при феномена, който се случил на 11 ноември, е че не били засечени никакви Първични или Вторични вълни.

Учените регистрирали само дълбоки, резониращи повърхностни вълни. А още по-странен вероятно е фактът, че повърхностните вълни дори не бучали, както е обичайно за повърхностните земетръсни вълни, а вместо това учените уловили по-чиста, почти музикална честота.

 

Go BackComment

View older posts »